NPO 2 riep documentaireminnend Nederland op zélf programmeur te worden van de 2Doc Nacht van IDFA op 20 november. Melissa Canton won met haar selectie van vijf gevarieerde documentaires. Bekijk haar keuzes hieronder!

In gesprek met de winnaar: Melissa Canton

Tekst: Kitty Munnich

Melissa Canton’s ideale documentaire-avond is uitgekozen en wordt uitgezonden tijdens de 2Doc nacht van IDFA, van 20 op 21 november 2020 op NPO 2.

Melissa, gefeliciteerd! Je hebt een prachtig programma samengesteld voor de 2Doc nacht van IDFA. Vertel, hoe is jouw liefde voor documentaire ooit ontstaan?
‘Ik werk al twintig jaar als operateur in bioscopen en de films die me het meest bijblijven zijn eigenlijk altijd de documentaires.’

Waarom blijven documentaires je zo goed bij, denk je?
‘Ik vind het fascinerend om mijn medemens beter te leren kennen. En er is altijd wel iets te leren. Waargebeurde verhalen over vaak ongewone onderwerpen spreken me heel erg aan. Niet alle documentaires zijn even interessant. Maar als ik iets nieuws kan leren vind ik dat heel erg waardevol.'

Wat maakt een documentaire tot een goede documentaire voor jou?
‘Dat is moeilijk te zeggen… maar als een film over een onderwerp gaat wat ik voorheen niet interessant vond, en door de documentaire opeens wel, dan is het echt een goede film. Zo zag ik ooit de film Les glaneurs et la glaneuse van Agnès Varda. Deze film gaat over aardappelrapers. Dat was nou echt een onderwerp waarvan ik dacht ‘dit kun je nooit interessant maken’. Maar toen ik de film zag was ik echt verrast. En wanneer ik verrast word, wanneer ik iets nieuws kan leren of wanneer mijn beeld over een onderwerp wordt gekanteld, dan vind ik een documentaire een goede documentaire.'

Wat is volgens jou het belang van documentaire op televisie?
'Zelf kijk ik naar bijna alle 2Doc-documentaires op televisie. Ik geloof ook echt in het belang van documentaire. Ik vind dat mensen echt empathischer, aardiger en begripvoller worden wanneer ze documentaires zien. Misschien is dat mijn optimistische blik, maar toch… Je kunt het journaal kijken en de krant lezen - dan zie je wat er gebeurt in de wereld, maar via documentaire leer je pas echt de gezichten en mensen achter de actualiteit kennen. Door documentaire krijgt de actualiteit een gezicht.'

Wil je nog iets meegeven aan de kijkers?
'Geniet ervan! Maar dat moet denk ik wel goedkomen.'

Hieronder licht Melissa haar keuze toe.

Collective

Regie: Alexander Nanau

'Deze film zal ik nooit meer vergeten. Het is een indrukwekkend verhaal over hoe corruptie mensenlevens kost. Het verhaal gaat allereerst over een ramp in een club, vervolgens worden mensen naar het ziekenhuis gebracht en daar verkeerd behandeld. Het was een groot schandaal in Roemenië. Maar het meest opvallende was dat een sportkrant – die normaal dus sportnieuws brengt en helemaal niet aan onderzoeksjournalistiek doet – dit verhaal naar buiten bracht. Zij vonden het zó belangrijk dat ze het verhaal onthulden. Fascinerend en onvergetelijk.'

Alicia

Regie: Maaja Ooms

'Alicia is een aangrijpend portret van een meisje dat opgroeit in de jeugdzorg. In de krant lees je wel eens iets over de uitdagingen van de jeugdzorg, Alicia geeft hier echt een gezicht aan.

Toen ik begon met kijken dacht ik: oké, het komt allemaal wel goed.’ Maar nee, nadat ik de film zag bleef ik me afvragen hoe het kon dat Alicia werd zoals ze werd: was ze altijd al zo’n moeilijk kind, of is ze zo geworden door de jeugdzorg? Wat kwam nou eerst? Je zien hoe de jeugdzorgmedewerkers echt enorm hun best doen, en tegelijkertijd ook dat ze tegen problemen aanlopen. Daarbij vond ik Alicia’s moeder ook fascinerend. Waardoor kwam het dat zij haar andere kinderen wèl kon houden, maar Alicia niet. Al met al een hartverscheurend en heel mooi verteld verhaal.'

All Inclusive

Regie: Corina Schwingruber Ilić

'All inclusive is een leuke, korte film die -  als je het mij vraagt – toch heel veel zegt. In tien minuten wordt een beeld getoond dat erg ver van mij en mijn idee van ‘vakantiepret’ afstaat. Zonder dialoog of voice-overs laat deze documentaire simpelweg zien wat er te zien valt. Daarmee daagt ze mij om zelf te beslissen wat ik er zelf van vind. Zelf vond ik het grappig, maar misschien heeft iemand anders wel een heel andere mening.'

Genesis 2.0

Regie: Christian Frei en Maxim Arbugaev

'Ik heb verschillende stukken van deze film gezien, maar nog nooit heb ik ‘m helemaal gezien. Steeds als ik een stuk zag wist ik ‘deze film wil ik echt nog een keer helemaal zien’. Het kwam er steeds niet van, tot nu! Ik vind wetenschapsfilms vaak leuk en fascinerend. Deze film gaat over wetenschappers die een diersoort willen redden en terug willen brengen. Ze lopen tegen allerlei ethische kwesties aan. Beide aspecten van de wetenschap zitten in deze film en dat vind ik heel mooi.'

Visages Villages

Regie: Agnès Varda & JR

'Visages Villages is een film van regisseuze Agnès Varda. Ik ben enorm fan van haar werk en deze film is een soort aandoenlijke roadmovie waar ik heel erg blij van werd. Ik vind het ook superbelangrijk dat dit soort lichtere films gemaakt worden. Veel mensen denken dat documentaire altijd over oorlog en ellende gaat, maar dat is echt niet altijd zo. Varda’s documentaires zijn enorm hoopgevend. Ik wilde deze film graag in het programma omdat het haar laatste film is en daarmee een mooi eerbetoon aan haar.'

Meer over de actie

NPO 2 bouwt aan grootste documentaire-community van Nederland
De 2Doc Nacht van IDFA is onderdeel van de strategie om vanuit NPO 2 te bouwen aan de grootste documentaire-community van Nederland. In 2019 is daarmee met de lancering van de 2Doc Weekly gestart.

In de database van 2Doc.nl en NPO Start staan rond de tweeduizend documentaires op voorraad. Jaarlijks worden er rond de honderd documentaires gemaakt of aangekocht. De 2Doc Weekly, de wekelijkse nieuwsbrief, is het kloppend hart van de community; elke zondagochtend zet Helmut Boeijen, de grootste docu-kenner van Nederland, de nieuwe documentaires van de publieke omroep op een rij en deze zijn direct online te bekijken via 2Doc.nl en NPO Start. Inmiddels hebben twintigduizend documentaire-liefhebbers zich aangemeld. 

Zendermanager Gijs van Beuzekom: “Het genre documentaire is een van de speerpunten van de publieke omroep. De vele prachtige docu’s die wij bij de NPO uitzenden genereren vaak enorme impact in samenleving. Nu door de corona-crisis evenementen zoals IDFA niet of beperkt door kunnen gaan, willen we dit genre en alle makers een hart onder de riem steken door op TV en online extra IDFA-activiteiten te organiseren.”

Helmut Boeijen

Deze voorwaarden zijn van toepassing op de actie ‘Word programmeur van de 2Doc Nacht van IDFA’ (hierna “Actie”).

1. Algemeen
1.1 De Actie wordt georganiseerd door de VPRO gevestigd en kantoorhoudende te 1217WD Hilversum, Wim T. Schippersplein 1 (hierna ‘VPRO’).

1.2 De Actie bestaat uit: een winactie voor documentaireliefhebbers. Op 18 november wordt er 1 winnaar getrokken op basis van de selectie documentaires ingestuurd via de stempagina op 2doc.nl/nacht. De winnaar wordt bekendgemaakt op 2doc.nl. De winnaar krijgt een jaar lang gratis NPO Plus (t.w.v. 2,95 p/m) en tickets voor het festival IDFA in 2021. De gegevens worden via e-mail verstuurd naar de winnaar.

1.3 De Actie loopt van 4 tot en met 18 november 2021.

1.4 De VPRO is te allen tijde gerechtigd deze voorwaarden te wijzigen zonder eerdere aankondiging vooraf of nadere kennisgeving achteraf. Een herziende versie van de voorwaarden zal zo snel mogelijk op vpro.nl worden geplaatst onder vermelding van de datum van wijziging dan wel anderszins worden gecommuniceerd.

2. Deelname
2.1 Elke documentaireliefhebber is gerechtigd aan deze Actie deel te nemen.

2.2 Deelname is uitgesloten voor:

(a) personen die niet voldoen aan de hierboven omschreven vereisten;
(b) alle medewerkers van de VPRO, NPO, en;
(c) iedereen die direct of indirect in organisatorische zin betrokken is bij deze Actie.

2.3 Om deel te nemen dient de deelnemer op de stempagina via 2doc.nl/nacht uit een longlist vijf documentaires te kiezen, een motivatie te geven, en de selectie via de stempagina in te sturen. 

2.4 Elke deelnemer kan slechts eenmaal een prijs winnen.

2.5 Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

2.6 De VPRO is te allen tijde gerechtigd deelnemers zonder opgaaf van reden uit te sluiten van deelname. VPRO kan te allen tijde een deelnemer diskwalificeren en/of van deelname uitsluiten indien de deelnemer op enige wijze in strijd handelt met deze voorwaarden of anderszins onrechtmatig handelt jegens de VPRO of derden.  

3. Prijzen
3.1 Met de Actie kan in totaal 1 prijzenpakket gewonnen worden.

3.2 Aanwijzing van de winnaar geschiedt via een jury bestaande uit de eindredactie van 2DOC.nl en het zendermanagement van NPO 2 op basis van de beste motivaties. 

3.3 De prijs is niet inwisselbaar of uit te keren in geld. Het is niet mogelijk te ruilen van prijs.  

3.4 Binnen enkele weken na bekendmaking van de winnaars zullen de prijzen per e-mail aan de winnaar worden verstuurd.

3.5 Over de uitslag van de Actie wordt niet gecorrespondeerd.

3.6 VPRO neemt de over de prijzen eventuele verschuldigde kansspelbelasting voor haar rekening.

4. Overig
4.1 In de gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien, zal een besluit worden genomen door de VPRO.

4.2 De VPRO behoudt zich het recht voor te allen tijde en zonder opgaaf van redenen de Actie eenzijdig te wijzigen, op te schorten of te beëindigen.

4.3 De VPRO besteedt de grootst mogelijke zorg aan de organisatie van de Actie. Desondanks is het mogelijk dat de verstrekte informatie onvolledig of onjuist is. Eventuele druk-, spel-, zet- of andere dergelijke fouten kunnen niet worden tegengeworpen en kunnen op geen enkele wijze een verplichting voor de VPRO in het leven roepen.

4.4 De VPRO, de door haar ingeschakelde hulppersonen en/of derden zijn niet aansprakelijk voor enige schade, direct of indirect, die voortvloeit uit of op enig andere wijze verband houdt met de Actie.

4.5 Op de Actie en deze voorwaarden is Nederlands recht van toepassing.

4.6 Deze voorwaarden zijn opgesteld in overeenstemming met de Gedragscode promotionele kansspelen.

4.7 Voor informatie en/of klachten betreffende de Actie kunt u zich richten tot VPRO Publieksservice, Antwoordnummer 346, 1200 VB Hilversum.