Best bekeken deze week

 • 2Doc kort:

  Ongepland

  Janetta Ubbels gaat in gesprek met mannen die ongepland vader zijn geworden. Een korte film waarin maatschappelijke normen wat betreft het krijgen van een kind worden afgewogen.

 • 2Doc:

  Dodelijke zorg

  Volgens artsen sterven er ieder jaar in Nederlandse ziekenhuizen mogelijk honderden patiënten door falende software.

 • 2Doc:

  What's Left

  De traditionele linkse partijen scoorden bij de verkiezingen slechter dan ooit. In deze documentaire worden de politieke idealen van de sociaaldemocratie tegen het licht gehouden.

 • 2Doc Kort

  Elisabetta

  Elisabetta Agyeiwaa werd geboren in Italië en als baby illegaal in Friesland achtergelaten. Haar moeder fraudeerde met haar geboortepapieren, waardoor Elisabetta haar identiteit verloor.

 • 2Doc:

  Koning op de Dam

  Alles wat horecatycoon Won Yip aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Maar in dit openhartig portret toont hij dat er ook een schaduwzijde zit aan het leven in weelde als Chinese migrantenzoon.

 • 2Doc Kort

  Brandstof

  Jongvolwassenen vertellen op intieme wijze hoe het is om in een vroeg levensstadium al compleet opgebrand te zijn.

 • 2Doc: Verdacht

  Verdacht

  Nederlanders vertellen over hun bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt.

 • 2Doc:

  Noodweer, ik ben niet begonnen

  Nederlanders vertellen over het noodlottige moment waarop ze zich als slachtoffer met geweld verdedigden en volgens de wet een 'dader' werden.

 • 2Doc

  Hedy D'Ancona: Het Persoonlijke is Politiek

  Documentaire over het werk en leven van Hedy d'Ancona (1937) en de onderwerpen waar zij zich altijd voor heeft ingezet: vrouwenrechten, het recht op zelfbeschikking en op een waardig levenseinde.

 • 2Doc:

  Wit is ook een kleur

  Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide, witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid een rol?

 • Zoek naar documentaires op onderwerp

  Binnenkort op tv

  Woensdag 5 okt 2022 15:32 Omroep Zwart

  Een gat in mijn hart
  2Doc:

  Debuutdocumentaire van Omroep ZWART. Deze wordt uitgebracht ter ere van de 30-jarige herdenking van de vliegramp die op 4 oktober 1992 plaatsvond. Akwasi gaat samen met zijn lotgenoten de confrontatie met hun gedeelde trauma aan. Zij hebben de vliegramp in de Bijlmer van dichtbij meegemaakt. Welke plek hebben de ervaringen van toen vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?

  Woensdag 5 okt 2022 17:08 EO

  Natuur op 2: Waterhole: Africa's Animal Oasis

  Door de regens ondergaat de waterpoel een ware metamorfose. Voor het eerst in een half jaar begint er gras te groeien en is er water in overvloed. En dat verandert het lot van de dieren in dit gebied drastisch. De explosie van leven die erop volgt lokt andere diersoorten naar de savanne, waaronder de gnoe op zijn trektocht.

  Woensdag 5 okt 2022 22:19 KRO-NCRV

  Rampvlucht - documentaire

  De Bijlmerramp legde dertig jaar geleden bloot dat de overheid slecht naar haar burgers luistert en ze niet vertrouwt. Pas zeven jaar na de ramp werden zij gehoord tijdens een parlementaire enquête. Lange tijd bleef er onduidelijkheid over de lading, die mogelijk tot gezondheidsklachten leidde. De waarheidsvinding moest van burgers, politici en journalisten komen. Aan de hand van interviews en archiefbeelden blikken we terug, met als achterliggende vraag: Wat hebben we geleerd? Met journalisten Vincent Dekker en Joost Oranje, oud-politici Rob Oudkerk en Rob van Gijzel, dominee Otto Ruff en nabestaande mevrouw Batista en haar zoon Ramon.

  Woensdag 5 okt 2022 23:23 NTR

  Margaret Atwood - De kracht van het woord
  Het Uur van de Wolf

  We volgen de Canadese schrijfster Margaret Atwood een jaar bij haar lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van The Handmaid's Tale, de op haar gelijknamige roman (1985) gebaseerde dramaserie. Margaret en sleutelfiguren uit haar leven vertellen over haar jeugd, haar activisme en schrijverschap. Voice-overs brengen haar proza en poëzie tot leven en er wordt onthuld welke persoonlijke en maatschappelijke factoren haar inspireren bij het schrijven. In 1984 begon ze in het ommuurde West-Berlijn te schrijven aan haar dystopische verhaal over machtsverhoudingen en misogynie. In 2019 verscheen het vervolg: The Testaments.

  Donderdag 6 okt 2022 22:19 BNNVARA

  Koning op de Dam
  2Doc:

  Horecatycoon Won Yip runt als alleenheerser zijn succesvolle familiebedrijf. Alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen. Maar achter het succes van zijn imperium en het nieuw aangeschafte penthouse dat hij voor de neus van Brad Pitt wegkaapte, schuilt meer. Is Won wel in staat te genieten van alle rijkdom? En hoeveel invloed heeft zijn duistere Chinese familieverleden op zijn leven als ondernemer? Een zeldzaam openhartig portret van een harde zakenman die niet bang is zichzelf kwetsbaar op te stellen en die bovenal de schaduwzijde toont van het leven in weelde als Chinese migrantenzoon.

  Vrijdag 7 okt 2022 13:23 NTR

  De schatten van de Krim
  Het Uur van de Wolf

  Het is een noodlottig toeval dat uitloopt op een haast onontwarbaar probleem: terwijl begin 2014 in het Amsterdamse Allard Pierson Museum een expositie van kunstschatten uit de Krim is te zien, wordt dit gebied geannexeerd door Rusland. Aan wie moeten de unieke archeologische vondsten worden geretourneerd, na afloop van de tentoonstelling? De lokale musea op de Krim die ze in vertrouwen hebben uitgeleend? Of aan Oekraïne, het land waar de Krim onder viel vóór de annexatie?

  Zaterdag 8 okt 2022 07:59 AVROTROS

  In het atelier van Jean-Paul Gaultier
  Close Up

  Anders dan veel mensen denken, bestaat het leven van ontwerper Jean-Paul Gaultier niet uit het organiseren van modeshows, het bedenken van parfums of het geven van interviews voor televisie. Nee, zijn dagelijks werk bestaat voornamelijk uit het maken van kleren. Voor deze documentaire herschept Jean-Paul Gaultier twaalf van zijn beroemdste kledingontwerpen in de studio, direct voor de camera.

  Dit is 2Doc.nl

  2Doc.nl is het grootste documentaireplatform van Nederland. Naast een indrukwekkende hoeveelheid docu’s van de NPO vind je hier de verhalen achter de films. Een site vol context, verdieping en curatie: lees of kijk interviews met documentairemakers, herbeleef documentaireklassiekers of ontdek actuele tips van de redactie op de site, in de nieuwsbrief, de podcast of op de socials.