Best bekeken deze week

 • 2Doc:

  What's Left

  De traditionele linkse partijen scoorden bij de verkiezingen slechter dan ooit. In deze documentaire worden de politieke idealen van de sociaaldemocratie tegen het licht gehouden.

 • 2Doc:

  Dodelijke zorg

  Volgens artsen sterven er ieder jaar in Nederlandse ziekenhuizen mogelijk honderden patiënten door falende software.

 • 2Doc kort:

  Ongepland

  Janetta Ubbels gaat in gesprek met mannen die ongepland vader zijn geworden. Een korte film waarin maatschappelijke normen wat betreft het krijgen van een kind worden afgewogen.

 • 2Doc:

  Young Plato

  Schoolhoofd Kevin McArevey van basisschool Holy Cross Boys in Belfast zet wijsheid van oude Griekse filosofen in om armoede, drugsdealers en de IRA te bestrijden in een gehavende gemeenschap.

 • 2Doc:

  Leftover Women

  Ook in China zijn veel vrouwen ambitieus. Ze studeren en hebben een mooie carrière. Maar als ze op hun 27e nog ongetrouwd zijn, worden ze beschouwd als 'leftover women' en tellen ze niet meer mee.

 • Teledoc

  Hou me vast - De Dijk

  Regisseur Suzanne Raes volgt de Nederlandse popgroep De Dijk gedurende het jaar voorafgaande aan hun 30-jarig bestaan. Terugblikkend en vooruitkijkend zien we De Dijk van binnenuit onder meer rond opname en uitbrengen van hun eerste Engelstalige cd in samenwerking met soullegende Solomon Burke en het plotselinge overlijden van Burke daarna.

 • 2Doc:

  Noodweer, ik ben niet begonnen

  Nederlanders vertellen over het noodlottige moment waarop ze zich als slachtoffer met geweld verdedigden en volgens de wet een 'dader' werden.

 • 2Doc:

  De DS Keyzer

  Portret van David Kostelijk en zijn Amsterdamse garage die hij na veertig jaar verkocht heeft. Terwijl De DS Keyzer wordt ontmanteld, vertelt hij over de kleurrijke geschiedenis van de garage.

 • Het Uur van de Wolf

  Wend je lichaam naar de zon

  Schrijfster Sana Valiulina reist in de voetsporen van haar vader, die onderworpen was aan de macht van twee dictators, Hitler en Stalin.

 • DocTalks

 • Zoek naar documentaires op onderwerp

  Binnenkort op tv

  Woensdag 28 sep 2022 23:39 NTR

  Het Uur van de Wolf: Jane Fonda: actrice en activist

  Filmfragmenten en archiefbeelden tonen de veelzijdigheid van filmactrice Jane Fonda. Coach Lee Strassberg onderkent haar talent in Walk on the Wild Side (1962). Met de Franse regisseur Roger Vadim maakt ze Barbarella. Met regisseur Sydney Pollack They shoot horses, don't they?' Haar rol als prostituee in Alan Paluka's Klute (1972) levert haar een eerste Oscar op. Tijdens haar hele carrière blijft ze politiek actief. Ze trouwt nog tweemaal: met de linkse intellectueel Tom Hayden en in 1991 met mediamagnaat Ted Turner.

  Donderdag 29 sep 2022 23:15 VPRO

  Elisabetta
  2Doc Kort

  Wie ben je als je op papier niet bestaat? Filmmaker Elisabetta Agyeiwaa (1991) werd geboren in Italië en als baby illegaal in Friesland achtergelaten. Om onbekende redenen fraudeerde haar moeder vervolgens met de geboortepapieren, waardoor Elisabetta haar identiteit verloor. In de jarenlange strijd om die terug te krijgen, bleven de meeste deuren gesloten. Nu het leven van de 30-jarige Elisabetta op het punt staat te veranderen, doet ze een laatste poging om antwoorden te krijgen van haar moeder. Poëtische documentaire over het ontbreken van een identiteit en de impact daarvan, over moederschap en over Europese bureaucratie.

  Vrijdag 30 sep 2022 13:23 NTR

  Het Uur van de Wolf: Echt Herman Koch

  Nederlands meest vertaalde en bestverkochte schrijver Herman Koch is een man met geheimen die hij alleen via het filter van een maskerade lijkt te willen prijsgeven. De Woede van Herman Koch is een schrijversportret waarin regisseur Pieter Verhoeff samen met Herman Koch door het doolhof van zijn binnenwereld dwaalt, om in het centrum daarvan uit te komen. Pieter ontmoet hem in de intimiteit van zijn eigen leven, waar hij bereid is zijn vermommingen af te leggen.

  Vrijdag 30 sep 2022 17:09 EO

  Natuur op 2: Waterhole: Africa's Animal Oasis

  Camera's filmen 24 uur per dag bij een speciaal aangelegde waterpoel in Afrika. Het is een grensverleggend biologisch experiment. Welke dieren zullen de poel vinden, hoe gaan ze die gebruiken, en delen ze hem ook met anderen dieren? Het filmen begint midden in het droge seizoen, wanneer het water schaars is en de gemoederen hoog oplopen.

  Vrijdag 30 sep 2022 20:30 VPRO

  Teddy Pendergrass - If You Don't Know Me

  Deze documentaire onderzoekt de opkomst van Teddy Pendergrass, de eerste mannelijke Afro-Amerikaanse artiest die vijf opeenvolgende platina albums opnam tegen de achtergrond van het Amerika van de jaren 60, en zijn comeback na een levensveranderend ongeluk.

  Zaterdag 1 okt 2022 08:39 AVROTROS

  Winy Maas - Under Tomorrow's Sky
  Close Up

  Volgens architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV moeten er veel, heel veel mensen in de stad van de toekomst kunnen wonen. Niet in saaie wolkenkrabbers, maar in luchtige, verticaal gestapelde 'dorpen' temidden van veel groen. Regisseur Jan Louter volgde de dynamische architect vanaf 2018 bij enkele grote projecten in Nederland en Azië. We zien hoe Maas de blik onvermoeibaar op de toekomst gericht houdt en zijn visie stapje voor stapje verwezenlijkt, ook wanneer opdrachtgevers tegenstribbelen.

  Zondag 2 okt 2022 15:15 VPRO

  Teddy Pendergrass - If You Don't Know Me

  Deze documentaire onderzoekt de opkomst van Teddy Pendergrass, de eerste mannelijke Afro-Amerikaanse artiest die vijf opeenvolgende platina albums opnam tegen de achtergrond van het Amerika van de jaren 60, en zijn comeback na een levensveranderend ongeluk.

  Dit is 2Doc.nl

  2Doc.nl is het grootste documentaireplatform van Nederland. Naast een indrukwekkende hoeveelheid docu’s van de NPO vind je hier de verhalen achter de films. Een site vol context, verdieping en curatie: lees of kijk interviews met documentairemakers, herbeleef documentaireklassiekers of ontdek actuele tips van de redactie op de site, in de nieuwsbrief, de podcast of op de socials.