Eerstvolgende uitzendingen op tv

Zaterdag 20 apr. 2024 08:06 AVROTROS

Vijf seizoenen - De tuinen van Piet Oudolf

Tuinarchitect Oudolf vergelijkt de manier waarop hij bloemen en planten een plek geeft in een tuin, met de wijze waarop een regisseur acteurs in de schijnwerpers zet op een podium. Bijzonder is dat Oudolf evenveel schoonheid ziet in een verwelkende herfsttuin als in een zomertuin in volle bloei. Regisseur Thomas Piper volgt Oudolf bij zijn werk in Engeland en bezoekt met hem tuinen die hij ontwierp in Chicago en New York, maar ook Oudolfs eigen landgoed in Hummelo, Gelderland.

Maandag 22 apr. 2024 23:00 VPRO

The Price of Truth

Portret van Dmitry Muratov, de hoofdredacteur van de enige onafhankelijke krant van Rusland: Novaya Gazeta. In 2021 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede en als Rusland kort daarna Oekraïne binnenvalt, kondigt hij aan dat hij de prijs gaat veilen. Kort daarna wordt er in een trein verf over hem heen gegooid en hij loopt blijvende schade op aan zijn ogen. Toch zet hij zijn werk en de veiling voort en hij blijft het regime van Poetin bekritiseren. Een portret van een buitengewoon individu, wiens leven in het teken staat van het strijden voor de vrijheid van meningsuiting.

Dinsdag 23 apr. 2024 22:39 NTR

Eddie Murphy - Hollywood's Black King

Als kind is Eddie Murphy al de clown van de klas. Hij breekt door in het tv-programma Saturday Night Live. Zijn stand-upshows, waarin hij grove humor en stereotypering van minderheden niet schuwt, worden razend populair. Als filmster verovert hij de wereld. Bij de Oscaruitreiking in 1988 spreekt hij zich uit over het gebrek aan nominaties voor mensen van kleur. Maar een activist wil hij niet genoemd worden: 'Ik ben enkel degene die een goeie grap vertelt, meer niet.' Deze documentaire staat ook stil bij de periodes waarin hij de aansluiting met de Amerikaanse maatschappij kwijt lijkt te zijn, maar hij vindt zichzelf steeds opnieuw uit.

Donderdag 25 apr. 2024 22:18 NTR

The Total Trust

Wat als de overheid je 24/7 in de gaten houdt? Voor kritische burgers in het huidige China is dit de realiteit. De Chinees-Amerikaanse filmmaakster Jialing Zhang vertelt de verhalen van drie dappere vrouwen die ondanks repressie strijden voor vrijheid en gerechtigheid, voor zichzelf en voor hun familie.

Maandag 29 apr. 2024 14:30 AVROTROS

Jodie Foster - Hollywood survivor

Jodie Foster geldt als een uniek fenomeen in Hollywood. Ze schopte het van 6-jarig televisiesterretje tot een van Hollywoods meest succesvolle filmactrices en vervolgens tot filmproducent en regisseur. In films als The Accused, Silence of the Lambs en Panic Room maakte ze een onuitwisbare indruk dankzij haar krachtige en toch breekbare uitstraling. Wie Foster's carrière overziet, kan niet anders dan concluderen dat ze een strijder is, zowel op het witte doek als daarbuiten.

Zoek docu's op thema

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • 2Doc:

  Samen alleen

  Kees lijdt aan de ziekte van Parkinson. De relatie met zijn geliefde Carmen komt hierdoor onder druk te staan. Als een medicijn uitblijft, dient zich een bijna onmenselijk, duivels dilemma aan.

 • Close Up

  Apolonia - Apolonia

  Wanneer filmmaker Lea Glob in 2009 voor het eerst de jonge kunstenaar Apolonia Sokol ontmoet, leidt Apolonia een sprookjesachtig leven in Parijs. Ze woont met haar vader in een klein theater.

 • 3Doc:

  Coos en de colafles

  Op een feestje overschrijdt een groep blowende vrienden Coos' grenzen door een colafles in z'n kont te steken. Coos, nu 36, wil deze zwarte bladzijde omslaan door die vrienden hiermee te confronteren.

 • DocTalks: Samen alleen

 • 2Doc:

  Merkel

  Documentaire waarin aan de hand van archiefbeelden, interviews en gesprekken met politici als Tony Blair en Hillary Clinton een beeld wordt geschetst van oud-bondskanselier Angela Merkel.

 • Het Uur van de Wolf

  La Singla - De stille flamenco

  Een doof Spaans meisje groeit uit tot een beroemde flamencodanseres. Dan verdwijnt ze plots van het podium. Vijftig jaar later wordt het mysterie van haar verdwijning ontrafeld.

 • 2Doc:

  Onvoorwaardelijk

  De Nederlandse Yolanda werd verliefd op Billy, een Amerikaanse man die vastzit voor moord. Wat beweegt haar om een relatie aan te gaan waarbij je elkaar alleen op afstand lief kan hebben?

 • 2Doc

  Samen

  Welke invloed heeft de diagnose 'ongeneeslijk ziek' op een relatie? Filmmakers en ervaringsdeskundigen Kees Rijninks en Carmen Cobos volgen een jaar lang een aantal parkinsonpatiënten en hun partners.

 • 2Doc:

  20 Days in Mariupol

  Verslag van de Russische inval in Marioepol. De beelden zijn gemaakt door de Oekraïense Associated Press-journalist Mstyslav Chernov en zijn team, de enige internationale verslaggevers in de stad.

 • Het Uur van de Wolf

  Swan Song

  Het is het bekendste ballet ter wereld: Het Zwanenmeer. Karen Kain, voormalig topballerina en artistiek leider van het Nationale Ballet van Canada, neemt afscheid met een nieuwe uitvoering hiervan.

 • Topfilms uit afgelopen jaren

  Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.