Recente uitzendingen

Eerstvolgende uitzendingen

Zaterdag 16 okt 2021 22:55 Human

De Pinpas
3Lab

Hoe het achterhouden van een pincode het vertrouwen tussen de Poolse au pair Karina en haar gastgezin schaadt. Wanneer Karina en haar twee oppaskinderen samen inkopen doen voor kerst, blijkt dat moeder Ella haar de pincode niet toevertrouwt. Dochter Floortje krijgt de code wél te horen en trekt zo haar eigen conclusies over Karina. Langzaam ontstaat een vertrouwensbreuk tussen Karina en het gezin en begint Karina in te zien dat de familie heel liberaal lijkt, maar dat daaronder hardnekkige vooroordelen schuilgaan. Zal Karina de haar toebedeelde positie accepteren of zal ze voor zichzelf opkomen?

Maandag 18 okt 2021 20:30 KRO-NCRV

Gebroken
2Doc:

Rianne en Frénk werden na de vechtscheiding van hun ouders voor de onmogelijke keuze gesteld te kiezen voor hun vader of hun moeder. Hoe denken de inmiddels volwassen kinderen over het verstoten van hun ouder, nu ze na al die jaren de waarheid kennen? Welke impact heeft het op je leven wanneer een van je ouders uit je leven verdwijnt, door toedoen van de andere ouder?

Dinsdag 19 okt 2021 22:40 VPRO

Echo - theater in de tbs
2Doc:

Filmmaker Ingrid Kamerling onderzoekt de relatie tussen tbs-patiënt en hulpverlener aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus, een theaterstuk dat de tbs'ers en begeleiders opvoeren buiten de kliniek. Door haar werkervaring in de GGZ won ze het vertrouwen en volgde hen drie jaar lang in de Van der Hoeven Kliniek. Niet alleen de tbs'ers worden vastgelegd, ook medewerkers doen een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden. Het resultaat is een intieme film die laat zien dat het lijntje tussen behandelaar en tbs'er soms maar flinterdun is. Wie heeft wie eigenlijk harder nodig? En schuilt het beest niet in ieder mens?

Woensdag 20 okt 2021 22:55 NTR

Moby en de magie van de mix
Het Uur van de Wolf

De Amerikaanse popmuzikant Moby staat bekend als vernieuwende dance-artiest en activistische veganist, en daar kan nu ook eigenzinnig filmmaker aan worden toegevoegd. In deze autobiografische documentaire gooit hij alles op tafel.

Zaterdag 23 okt 2021 08:00 AVROTROS

Philip Seymour Hoffman - Acteur
Close Up

Philip Seymour Hoffman stond bekend als misschien wel de meest ambitieuze en bewonderde Amerikaanse acteur van zijn generatie. 'Hij gold als de favoriete acteur van veel van zijn collega-acteurs', aldus zijn goede vriend Donovan Leitch.

Zondag 24 okt 2021 00:40 Human

Bellum
3Lab

Documentaire over het onderdrukken, doorgeven en losbreken van een oorlogstrauma en hoe dat het leven van drie generaties in de greep houdt. In een nagebouwde onderduikkamer gaat Vivien Broekman, een tweede generatie oorlogsslachtoffer, voor het eerst het gesprek aan met haar vader. Hij heeft als kind in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken gezeten en deze ervaring heeft een goede hechting tussen hem en Vivien in de weg gestaan. Ze heeft haar hele leven het gevoel gehad dat ook zij aan het onderduiken is. Het trauma heeft ook invloed op haar zoon. Is het mogelijk los te breken van een traumatische ervaring die je zelf nooit hebt gehad?

Maandag 25 okt 2021 20:25 BNNVARA

Alleen met jenever
2Doc:

In zijn appartement, tussen stapels post, afval en met niets anders in huis dan eieren en flessen jenever, werd het lichaam van Kelly's vader gevonden. Hij lag al weken alleen. Vier jaar later zit Kelly (31) nog steeds met vragen over haar vader en zijn tragische relatie met alcohol. Hoe kon het leven van deze ooit vrolijke, succesvolle zakenman eindigen in een vervuilde, troosteloze flat? Samen met haar zussen reconstrueert Kelly het appartement waarin haar vader stierf en gaat daar in gesprek met mensen die hem kenden. Een aangrijpend verhaal over het wegglippen van een dierbare, machteloosheid van naasten en verslaving als sluipmoordenaar.

Woensdag 27 okt 2021 22:55 NTR

Het Uur van de Wolf: Maarten van Roozendaal - Ik ben de man die naast mij staat

Acht jaar na zijn dood vertelt zanger en liedschrijver Maarten van Roozendaal zijn wonderlijke levensverhaal. In deze documentaire worden zijn ingenieuze liedjes gecombineerd met een indringend radio-interview, waarin Maarten ons rechtstreeks toespreekt.

Zaterdag 30 okt 2021 07:50 AVROTROS

Alexander McQueen - Testament
Close Up

In 2010 overleed op 40-jarige leeftijd de Britse modeontwerper Alexander McQueen. McQueen gold niet alleen als artistiek visionair en als provocateur bij uitstek, hij worstelde ook zijn hele leven met de verleidingen van drugs en alcohol. Regisseur Loïc Prigent neemt McQueens laatste drie modecollecties onder de loep en schetst zo een beeld van een uitzonderlijk, maar duister, talent.

Zondag 31 okt 2021 20:20 Human

Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën
2Doc

De komst van een mega windturbinepark in de veenkoloniën (Groningen/Drenthe) drijft mensen uit elkaar waar ze eerder in harmonie samenleefden. De meer dan tweehonderd meter hoge turbines veroorzaken een tragedie. De strijd begint ludiek, maar eindigt grimmig en hard in ondergronds verzet. Twee woordvoerders worden opgepakt. Een van hen zit maanden in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap. Hoe goedwillende burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar 'de buitenkanten van het denken' worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

Uitgelichte documentaires

Schoffies, schooiers en schorremorrie

Zorgen voor elkaar

True Crime

Jezelf zijn 🏳️‍🌈

Fijne feelgood

Coming of age

Euthanasie & zelfbeschikking

Familieperikelen

Best bekeken documentaires van 2020

Best bekeken documentaires van 2019

Omgaan met tegenslagen

Dierendocu's

Gouden Kalfwinnaars

Waardevolle verdieping: racisme en discriminatie

Religie

Artistieke verbeelding

Muzikale hoogstandjes

Thuis in de natuur

Klassiekers op 2Doc.nl

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.