Eerstvolgende uitzendingen op tv

Zaterdag 2 dec. 2023 07:49 AVROTROS

Outsider Art

Merkwaardig zijn ze misschien wel, de kunstenaars in de documentaire Outsider Art (2018), maar niet per se merkwaardiger dan andere kunstenaars of dan wijzelf. De een tekent uitsluitend vogels, de ander kleurrijke netwerken van metro's en vliegroutes, een derde haar dromen en nachtmerries. Door urenlang in opperste concentratie te tekenen of te schilderen lijken ze iets van grip te krijgen op een verwarrende wereld. Regisseur Jan Wouter van Reijen maakt met deze film voelbaar hoe overrompelend de binnenwereld van deze buitenstaanders eruitziet.

Dinsdag 5 dec. 2023 22:39 NTR

Barbara Stok - Hoe goed te leven

Documentaire over de Groningse stripmaker Barbara Stok (1970). Zij krijgt al ruim twintig jaar wereldwijde lof voor haar werk. Ze weet als geen ander filosofische ideeën met humor te verbeelden in haar boeken die in vele talen verschijnen. De Volkskrant noemde haar graphic novel 'De filosoof, de hond en de bruiloft', over de filosofe Hipparchia, een van de beste boeken van 2022. Achter de kleurrijke tekeningen schuilt een stripmaker met een eigenzinnige levensfilosofie.

Zaterdag 9 dec. 2023 07:31 AVROTROS

Jasperina de Jong - Op eenzame hoogte

Wanneer Jasperina de Jong in de vroege jaren 60 haar carrière begint bij het spraakmakende cabaret Lurelei, prijzen critici haar al snel als 'rasartieste'. Maar ze krijgt pas echt de kans om haar artistieke vleugels uit te slaan als ze eind jaren 60 samen met haar man Eric Herfst musicals en one-womanshows gaat maken. In de decennia erna groeit Jasperina uit tot een icoon van de Nederlandse showbusiness.

Dinsdag 12 dec. 2023 22:39 NTR

Denzel Washington speelt gangsters, actiehelden en historische figuren in de grootste films in Hollywood en is volgens The New York Times de beste acteur van de 21e eeuw. Wie is de gesloten man achter deze successen? Aan de hand van talloze filmfragmenten uit zijn carrière schetst Sonia Dauger het beeld van een topacteur die niet in een hokje te plaatsen is. Een filmische reis door de carrière van de tweevoudig Oscarwinnaar en tegelijkertijd een blik op de geschiedenis van de Verenigde Staten van zwarte Amerikanen.

Zaterdag 16 dec. 2023 08:11 AVROTROS

Helmut Lang - Master of cool

De Oostenrijkse mode-ontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke artistieke expressiemiddel. Ondertussen herschreef hij de regels in de modewereld. Zijn kleding was sober, strak en androgyn. In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar.

Zoek docu's op thema

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • Ongeschreven regels

  Lot

  Wanneer zijn ouders besluiten het ouderlijk huis te verlaten om een kleiner appartement te betrekken, wordt het filmmaker Gijs Wilbers pijnlijk duidelijk dat er een grote roze olifant in de kamer is.

 • 2Doc:

  IDFA Primeur: Brandmeester

  Er waait een nieuwe wind door de Amsterdamse brandweer. De diversiteit binnen het korps moet omhoog, het ziekteverzuim omlaag. Aan Gerrie Koning de uitdaging om samen met zijn manschap mee te bewegen.

 • 2Doc:

  IDFA Primeur: Genderpoli - They and Them

  Wat doe je als behandelaar met een dertienjarige die van geslacht wil veranderen? Portret van een polikliniek waarin ethische, financiële en bureaucratische dilemma's om voorrang strijden.

 • 2Doc:

  The mind game

  Sajid vlucht op zijn veertiende alleen uit Afghanistan en maakt een gevaarlijke reis door Europa. Als hij denkt dat hij veilig is, wordt hij opnieuw op de proef gesteld.

 • Volendam, een dorp in de Eredivisie

  Een uniek kijkje achter de schermen bij FC Volendam, de voetbalclub van trainer Wim Jonk en de kersverse voorzitter Jan Smit.

 • 2Doc:

  Puinhoop

  Allard neemt een deel van de zorg voor zijn moeder met borderline op zich en raakt verstrikt in ruzies en trauma's uit zijn jeugd.

 • 2Doc:

  Pretty Sorrow

  In het werk van fotograaf Jasper Abels spelen glamour, schoonheid en fantasie een hoofdrol, maar wie beter kijkt, ziet ook een donkere kant.

 • Ongeschreven regels

  Beware of the dog

  Kee en haar hond worstelen, ieder op hun eigen manier, met boosheid. Omdat ze in hun gedrag lijnrecht tegenover elkaar staan, gaan ze beiden op zoek naar een manier om dichter bij elkaar te komen.

 • 2Doc Kort

  Spiegel

  Eva Sjerps observeert de unieke band die ontstaat tussen jongeren en paarden wanneer deze elkaar ontmoeten tijdens zogeheten paardencoachingsessies.

 • Ongewoon Gewoon - Sheila Gogol

  Portret van de Amsterdamse Sheila Gogol, de moeder van schrijver Robert Vuijsje. Zij leidde een veelomvattend leven, dat zich kenmerkte door haar inzet voor vrede en verbinding.

 • Topfilms uit afgelopen jaren

  Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.