Eerstvolgende uitzendingen op tv

Donderdag 25 apr. 2024 22:20 NTR

The Total Trust

Wat als de overheid je 24/7 in de gaten houdt? Voor kritische burgers in het huidige China is dit de realiteit. De Chinees-Amerikaanse filmmaakster Jialing Zhang vertelt de verhalen van drie dappere vrouwen die ondanks repressie strijden voor vrijheid en gerechtigheid, voor zichzelf en voor hun familie.

Maandag 29 apr. 2024 14:33 AVROTROS

Jodie Foster - Hollywood survivor

Jodie Foster geldt als een uniek fenomeen in Hollywood. Ze schopte het van 6-jarig televisiesterretje tot een van Hollywoods meest succesvolle filmactrices en vervolgens tot filmproducent en regisseur. In films als The Accused, Silence of the Lambs en Panic Room maakte ze een onuitwisbare indruk dankzij haar krachtige en toch breekbare uitstraling. Wie Foster's carrière overziet, kan niet anders dan concluderen dat ze een strijder is, zowel op het witte doek als daarbuiten.

Donderdag 2 mei 2024 23:09 VPRO

Final Account

Luke Holland interviewt de laatste Duitse en Oostenrijkse generatie die het Derde Rijk bewust heeft meegemaakt. Hij spreekt met ze over hun ervaringen en hoe ze terugkijken op de nazitijd en de Holocaust. De documentaire toont de vele manieren waarop de mens met zo'n immens schuldgevoel omgaat. Slechts een enkeling kijkt het recht in de ogen. Men schuift het af, relativeert of ontkent glashard dat er überhaupt iets gebeurd is. Holland zoekt nergens de confrontatie, maar laat deze doodgewone mensen in de nadagen van hun leven simpelweg hun verhaal doen. De bedaagde toon maakt hun ontboezemingen des te schokkender.

Vrijdag 3 mei 2024 20:30 VPRO

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht. Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een een eigen stijl met persoonlijke verhalen.

Maandag 13 mei 2024 23:15 VPRO

Ukraine's War:The Other Side

In deze documentaire wordt de gerenommeerde journalist en filmmaker Sean Langan gevolgd terwijl hij vanuit Rusland, met gevaar voor eigen leven, verslag doet van de oorlog in de Oekraïne. We volgen Sean terwijl hij met zijn fixer Sasha vanuit Moskou naar Donetsk reist, waar hij met argwaan wordt begroet. Hier is hij getuige van de dodelijke realiteit van de oorlog. Hij bezoekt de Russische soldaten in de loopgraven en vraagt ze naar hun emoties en daagt ze uit over hun overtuigingen. Daarnaast spreekt hij met de gewone burgers, die ondanks alle dreigingen proberen hun leven te leven.

Zoek docu's op thema

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • 3Doc:

  Coos en de colafles

  Op een feestje overschrijdt een groep blowende vrienden Coos' grenzen door een colafles in z'n kont te steken. Coos, nu 36, wil deze zwarte bladzijde omslaan door die vrienden hiermee te confronteren.

 • Het Uur van de Wolf

  La Singla - De stille flamenco

  Een doof Spaans meisje groeit uit tot een beroemde flamencodanseres. Dan verdwijnt ze plots van het podium. Vijftig jaar later wordt het mysterie van haar verdwijning ontrafeld.

 • 2Doc:

  Samen alleen

  Kees lijdt aan de ziekte van Parkinson. De relatie met zijn geliefde Carmen komt hierdoor onder druk te staan. Als een medicijn uitblijft, dient zich een bijna onmenselijk, duivels dilemma aan.

 • Close Up

  Apolonia - Apolonia

  Wanneer filmmaker Lea Glob in 2009 voor het eerst de jonge kunstenaar Apolonia Sokol ontmoet, leidt Apolonia een sprookjesachtig leven in Parijs. Ze woont met haar vader in een klein theater.

 • 2Doc Kort

  Lucky Boy

  Lucky Boy is een term die wordt gebruikt voor de mythe dat een man altijd zin heeft in seks. Lucky Boys vertellen voor het eerst hun verhaal over hun ongewenste, seksuele ervaring.

 • 2Doc:

  Danger Zone

  Documentaire over het relatief onbekende fenomeen oorlogstoerisme. Toeristen worden gevolgd terwijl ze reizen maken naar Afghanistan en Somalië en worden geïnterviewd over hun motivaties.

 • 2Doc:

  Groenkijkers

  Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden.

 • 2Doc:

  Onvoorwaardelijk

  De Nederlandse Yolanda werd verliefd op Billy, een Amerikaanse man die vastzit voor moord. Wat beweegt haar om een relatie aan te gaan waarbij je elkaar alleen op afstand lief kan hebben?

 • DocTalks: Samen alleen

 • 2Doc:

  Merkel

  Documentaire waarin aan de hand van archiefbeelden, interviews en gesprekken met politici als Tony Blair en Hillary Clinton een beeld wordt geschetst van oud-bondskanselier Angela Merkel.

 • Topfilms uit afgelopen jaren

  Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.