Recente uitzendingen

Eerstvolgende uitzendingen

Zaterdag 22 jan 2022 08:51 AVROTROS

De erfenis van Fernando Botero
Close Up

De Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen waarop volumineuze figuren de hoofdrol spelen. De kunstenaar blikt samen met zijn volwassen kinderen terug op zijn dagen als arme, beginnende kunstenaar in New York en op de succesvolle internationale carrière die daarop volgde. De kroon op werk van de kunstenaar was in 2000 de stichting van het Botero Museum in de hoofdstad van Colombia.

Maandag 24 jan 2022 20:27 NTR

Het Uur van de Wolf

Veel oudere muzikanten worstelen met de vraag of ze niet moeten stoppen met optreden, maar Henny Vrienten had geen keus: hij moest stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Jan Rot daarentegen treedt op tot hij erbij neervalt. Angela Groothuizen toert nog met de Dolly Dots. Bassist Rinus Gerritsen van de Golden Earring werkt aan een nieuw soloproject. Zanger Michel van Dijk maakt weer platen. Monique Klemann, zangeres van Loïs Lane, kan ook het niet laten. Zingen. Spelen. Zweten.

Dinsdag 25 jan 2022 22:21 VPRO

Jason
2Doc:

Jason (22) neemt het tijdens zijn intensieve traumatherapie op tegen de demonen uit zijn verre en nabije verleden. Maar hij is niet alleen slachtoffer, Jason gebruikt zijn ervaringen ook om ervoor te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Maasja Ooms toont de ingrijpende gevolgen en psychische effecten van een traumatische jeugd in dit derde en laatste deel van haar trilogie over de Nederlandse jeugdzorg.

Woensdag 26 jan 2022 22:49 AVROTROS

Acteur Daniel Day-Lewis - De erfgenaam
Close Up

Daniel Day-Lewis is de enige acteur in de geschiedenis van de film die maar liefst drie Oscars won. In zijn lange carrière kroop hij in de huid van onder anderen een aristocraat in Room with a View (1985), een 19e-eeuwse oliebaron in There will be Blood (2008) en een haute-couturemodeontwerper in Phantom Thread (2017). Een belangrijke drijvende kracht achter zijn acteerwerk is zijn sterke band met zijn jong overleden vader, de dichter Cecil Day-Lewis.

Donderdag 27 jan 2022 22:20 EO

Wieder Gut
2Doc:

Een roadtrip door Nederland en Duitsland om te kijken hoe de huidige bewoners omgaan met het verleden van de Jodenvervolging in hun woonplaatsen en in hoeverre zij bereid zijn dit op hun eigen geschiedenis, maar ook op het heden, te betrekken. Dus hoe 'Wieder Gut' zijn wij nu helemaal? Wij bespreken met elkaar de vraag of Duitsers misschien toch meer Wiedergut zijn dan Nederlanders of toch niet?

Vrijdag 28 jan 2022 13:22 AVROTROS

De vele gezichten van Jack Nicholson
Close Up

Acteur Jack Nicholson bleek met zijn intelligente en ironische uitstraling de ideale acteur voor de nieuwe maatschappijkritische films die opdoken in het Hollywood van de jaren 60. Rollen in Easy Rider, Chinatown en One Flew over the Cuckoo's Nest brachten Nicholson blijvende roem.

Zaterdag 29 jan 2022 08:28 AVROTROS

Regisseur Lina Wertmüller - Behind the white glasses
Close Up

De Italiaanse Lina Wertmüller won in 1975 als eerste vrouwelijke regisseur een Oscar. Haar Seven Beauties werd bij de Academy Awards bekroond als beste buitenlandse film. Valerio Ruiz maakte een portret van de kleurrijke Wertmüller, die voor de gelegenheid terugkeerde naar de locaties waar haar belangrijkste films opgenomen werden. Daar blikt ze terug op haar oeuvre.

Maandag 31 jan 2022 20:25 Human

Dunya
2Doc

De 19-jarige Dunya is onafscheidelijk van haar moeder, maar wil ook vrij zijn. Ze woont samen met haar moeder Sabine in een klein Amsterdams appartement. Door een bewogen verleden is hun relatie heel hecht. Dunya droomt ervan om zangeres te worden en wil ook op zichzelf gaan wonen. Ze vindt een baan en werkt hard aan haar zangcarrière. Zal het Dunya lukken om zelfstandig te worden en los te komen van haar moeder?

Woensdag 2 feb 2022 23:20 AVROTROS

Joan Mitchell - Woman in abstraction
Close Up

De abstracte werken van de Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell (1925-2012) doen met hun gracieuze patronen en pastelkleurige tinten denken aan het werk van Claude Monet. Dat is geen toeval, want de kunstenares verhuisde op 35-jarige leeftijd naar Frankrijk om neer te strijken in de omgeving van Giverny, bij het landgoed waar Monet werkte.

Woensdag 9 feb 2022 22:18 NTR

Het Uur van de Wolf: Het vuur van Al Pacino

Al Pacino (1940) begint in het theater met rollen in werk van Shakespeare. Acteercoach Lee Strasberg laat hem kennismaken met de kunst van method acting. Pacino's rol als heroïneverslaafde in The Panic in Needle Park (1971) zet de toon voor het begin van zijn carrière, waarin hij voor maatschappelijk geëngageerde films kiest. Tussen 1971 en 1985 speelt hij in Serpico, Dog Day Afternoon en Scarface. Ook maakt hij het pad vrij voor andere Italiaanse Amerikanen als Robert De Niro, Joe Pesci en John Travolta. Tegelijkertijd grijpt hij naar de drank, wat hem in een depressie brengt.

Documentairetips van de redactie

Best bekeken docu's van 2021 meer

Documentairejaar 2021 in vogelvlucht meer

Best bekeken documentaires van 2020

Gouden Kalfwinnaars

Best bekeken documentaires van 2019

Klassiekers op 2Doc.nl

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.

Dit is 2Doc.nl

2Doc.nl is het grootste documentaireplatform van Nederland. Naast een indrukwekkende hoeveelheid docu’s van de NPO vind je hier de verhalen achter de films. Een site vol context, verdieping en curatie: lees of kijk interviews met documentairemakers, herbeleef documentaireklassiekers of ontdek actuele tips van de redactie op de site, in de nieuwsbrief, de podcast of op de socials.