Recente uitzendingen

Eerstvolgende uitzendingen

Zaterdag 4 dec 2021 08:29 AVROTROS

Wim Crouwel Modernist
Close Up

Grafisch vormgever Wim Crouwel (1928) geldt als de godfather van de Nederlandse grafische vormgeving en vormt nog altijd een voorbeeld voor de jongste generatie grafisch ontwerpers. Crouwel werd in de jaren zestig beroemd met het door computertechnologie geïnspireerde lettertype New Alphabet. Filmmaker Lex Reitsma maakte een portret van Wim Crouwel die zichzelf ziet als een functionalist die heilig gelooft in een aanpak die berust op feiten en logica, terwijl hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het esthetische aspect van grafische vormgeving.

Maandag 6 dec 2021 20:27 KRO-NCRV

Legale wiet
2Doc:

In 2019 startte de Nederlandse overheid een wietexperiment waarbij ondernemers legaal cannabis kunnen gaan kweken. Coffeeshops die aan het experiment deelnemen, mogen alleen overheidswiet verkopen. Frans Bromet hoopt dat het experiment zal slagen. Toch heeft hij er een hard hoofd in. Wat gebeurt er met coffeeshops die niet meedoen met de proef? Onder de aspirant-kwekers vindt een strenge selectie plaats. Wie mag er straks wietkweker zijn?

Woensdag 8 dec 2021 22:57 NTR

No Hay Camino - Er is geen weg
Het Uur van de Wolf

Autobiografische documentaire van regisseur Heddy Honigmann, waarin zij met o.a. haar zus en vriendin Kristien Hemmerechts terugblikt op haar familiegeschiedenis. Ze reist ervoor naar Peru, het land waar ze opgroeide en de documentaireklassieker Metaal en Melancholie maakte. Daar deelt ze herinneringen met oude vrienden, ontmoet ze mensen die ze een stem gaf in haar documentaires en bezoekt ze de plek waar het allemaal begon, haar geboortehuis. Alles onder het motto No hay camino - Er is geen weg, je maakt de weg al wandelend.

Donderdag 9 dec 2021 22:39 KRO-NCRV

De bellers
2Doc:

Tijdens de eerste coronagolf in 2020 wordt door Amsterdam UMC het 'IC support team' opgezet. Een team van artsen belt dagelijks met de families over de toestand van hun dierbaren die op de IC liggen. Familieleden mogen niet aanwezig zijn bij hun dierbaren, die voor hun leven vechten. De telefoongesprekken en de ongeruste stemmen aan de andere kant van de lijn maken voelbaar hoe zwaar het voor de achterblijvers is om het ziekteverloop op afstand te moeten meemaken.

Dinsdag 21 dec 2021 22:57 KRO-NCRV

Lourdes
2Doc:

Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar 160 jaar geleden de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous verscheen. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen, in de hoop op een wonder. Een aantal van hen wordt gevolgd op hun jaarlijkse reis naar de beroemde bedevaartsplaats.

Donderdag 23 dec 2021 23:35 NTR

Het Uur van de Wolf: Hannibal Hopkins & Sir Anthony

Portret van de Britse acteur Anthony Hopkins, die wereldfaam verwerft met zijn Oscarwinnende rol van de kannibalistische psychopaat Hannibal Lecter, en daarna een grote carrière in Hollywood opbouwt.

Woensdag 29 dec 2021 13:20 NTR

2Doc: Michel, acteur verliest de woorden

Wat is een acteur nog, als hij zijn taal verliest? Met die vraag worstelt de Vlaamse acteur Michel Van Dousselaere, die sinds 2014 aan een zeldzame vorm van progressieve afasie lijdt.

Uitgelichte documentaires

Schoffies, schooiers en schorremorrie

Zorgen voor elkaar

True Crime

Jezelf zijn 🏳️‍🌈

Fijne feelgood

Coming of age

Euthanasie & zelfbeschikking

Familieperikelen

Best bekeken documentaires van 2020

Best bekeken documentaires van 2019

Omgaan met tegenslagen

Dierendocu's

Gouden Kalfwinnaars

Waardevolle verdieping: racisme en discriminatie

Religie

Artistieke verbeelding

Muzikale hoogstandjes

Thuis in de natuur

Klassiekers op 2Doc.nl

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.