Binnenkort te zien

Vrijdag 24 mei 2024 20:30 VPRO

Mike Wallace (1918-2012) was een van de meest kenmerkende en invloedrijke televisie-interviewers van Amerika. In een carrière van meer dan vijftig jaar interviewde de frontman van '60 Minutes' de meest invloedrijke mensen uit de 20e eeuw. Deze documentaire bestaat enkel uit archiefbeelden en volgt Wallace zijn carrière en zijn onrustige privéleven. Tegelijkertijd wordt uiteengezet hoe de uitzendjournalistiek zich in al die jaren ontwikkeld heeft.

Vrijdag 24 mei 2024 22:17 KRO-NCRV

Peter en Erik: Ze dachten dat ze God waren (2/2)

De tweelingbroers Peter en Erik gaan op onderzoek waarom ze na hun geboorte gescheiden geadopteerd zijn. Waren zij onderdeel van een sociaal experiment?

Zaterdag 25 mei 2024 08:02 AVROTROS

Igone - En als beloning zweef je

In september 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, gaapt plotseling de leegte. Regisseur Simone de Vries filmde Igone in het eerste moeilijke jaar nadat ze gestopt is. Terwijl De Jongh terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag aan de orde: want waarom danst Igone eigenlijk?

Dinsdag 28 mei 2024 22:40 AVROTROS

In the spirit of Calder

Kunst is altijd een reis en Alexander Calder is de gids bij een ontdekkingsreis om het proces van het maken van kunst te onderzoeken. De drie hedendaagse kunstenaars Rosa Barba, Žilvinas Kempinas en Ernesto Neto traden in de voetsporen van Calder in zijn atelier op het platteland van Frankrijk. Allemaal delen ze een voorliefde voor landschappen en grote steden. Regisseur Marjoleine Boonstra ontrafelt in een poëtisch en beeldend essay hoe elementen als zwaartekracht, ruimte, tijd, geluid en het gebruik van eenvoudige materialen versmelten tot kunstwerken die mensen met elkaar willen verbinden.

Donderdag 30 mei 2024 22:29 BNNVARA

Thuisfront

Wat betekent de oorlog met Rusland voor een Oekraïens gezin? Hoe is het voor een doorsneegezin om op de vlucht te moeten voor het oorlogsgeweld? Oekraïense filmmakers Anna Ilchenko en Anna Yutchenk trekken maandenlang op met de familie Lymar; vader, moeder, vijf kinderen en twee chihuahua's. Op zoek naar veiligheid ontvluchten ze hun thuisdorp aan de Russische grens naar Mshanets, een boerendorp aan de andere kant van het land. Hier knappen ze een oud, vervallen huis op. Maar als de verbouwing er bijna op zit, is de familie verdwenen. Waarom?

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • 2Doc:

  Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

 • Een goede dood

  Marte (26) krijgt na jaren wachten te horen dat een psychiater haar euthanasie gaat verlenen. Wil (78) heeft middel X in huis, maar zou liever euthanasie krijgen.

 • S10-dat het goed blijft gaan met mij

  Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis volgen twee jaar lang het leven van Stien den Hollander, artiestennaam S10. Hoe is het om altijd naar zwarte bladzijden uit je verleden gevraagd te worden?

 • 2Doc:

  Moederhart

  Nog elke week neemt de 92-jarige Tineke haar zestigjarige, meervoudig gehandicapte zoon mee om samen te gaan zwemmen. Maar hoe lang houdt ze deze mantelzorg vol?

 • 2Doc:

  Het laatste woord

  De Nederlandse Jurriën zit al tien jaar vast in Tunesië voor de moord op zijn vrouw. Zelf zegt hij onschuldig te zijn, maar na een schimmig proces werd hij toch veroordeeld. Was dat wel terecht?

 • DocTalks: Spijtmoeders

  In de documentaire 'Spijtmoeders' (VPRO) van regisseur Milou Gevers komen drie vrouwen aan het woord die achteraf liever geen moeder zouden zijn. Ersin Kiris spreekt met Milou Gevers over haar documentaire.

 • 2Doc:

  Ukraine's War:The Other Side

  In deze documentaire wordt de gerenommeerde journalist en filmmaker Sean Langan gevolgd terwijl hij, met gevaar voor eigen leven, vanuit Rusland verslag doet van de oorlog in de Oekraïne.

 • 3Doc:

  Coos en de colafles

  Op een feestje overschrijdt een groep blowende vrienden Coos' grenzen door een colafles in z'n kont te steken. Coos, nu 38, wil deze zwarte bladzijde omslaan door die vrienden hiermee te confronteren.

 • 2Doc:

  A Dangerous Boy

  De jonge hacker Sigurdur 'Siggi' Thordarson sluit zich aan bij WikiLeaks en lekt geheime documenten naar de media. Als het misgaat tussen Julian Assange en Siggi, wordt hij informant voor de FBI.

 • 3LAB

  Storm om mij heen

  De negentienjarige hiphopartiest Stien den Hollander, S10, raakte verstrikt in de mallemolen van de GGZ, maar kwam daar sterker uit en wil nu anderen helpen door middel van haar muziek.

 • Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.