2Doc:

Visages Villages

VPRO

Regisseur en fotograaf Agnès Varda, ooit het boegbeeld van de nouvelle vague, was een markante figuur in de Franse cinema. In Visages Villages trekt ze samen met de fotograffitikunstenaar JR in een bus door Frankrijk. Geleid door toeval, passie en intuïtie portretteert het unieke duo de mensen die ze onderweg ontmoeten.

Wat gebeurt er als een 88-jarige regisseur en fotograaf door het land trekt met een 33-jarige graffitikunstenaar? In het geval van Agnès Varda en JR dit: hun reis schept een band waarin ze elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken. JR fotografeert ‘gewone’ mensen en Varda knoopt met iedereen gesprekjes aan. De foto's worden opgeblazen tot reuzenformaat en op muren, gebouwen, loodsen en containers geplakt.

Visages Villages won op het filmfestival van Cannes in 2017 de L'Oeil d’Or voor beste documentaire en kreeg de publiekprijs op het filmfestival van Toronto. Agnès Varda was de eerste vrouwelijke regisseur die in 2017 een ere-Oscar ontving. Ze overleed op 29 maart 2019 op negentigjarige leeftijd.

Artikel: Wie was Agnès Varda?

In de media