2Doc:

Schapenheld

KRO-NCRV

Schaapherder Stijn trekt met zijn kudde van 500 schapen dagelijks over de Brabantse heide. De schaapherder lijkt een ideaal leven te leiden: een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leven in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen.

Maar Stijn is afhankelijk van terreineigenaren die hem en zijn kudde steeds minder vaak inhuren om hun gebied te laten begrazen. Het wordt voor hem en zijn gezin steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

Tien jaar geleden leerde regisseur Ton van Zantvoort schaapherder Stijn kennen, toen hij een korte documentaire over hem maakte. Door de jaren heen merkte de filmmaker hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte.

Regie: Ton van Zantvoort

DocTalks: in gesprek met regisseur Ton van Zantvoort

In deze DocTalks gaat Ersin Kiris in gesprek met regisseur Ton van Zantvoort over zijn film 'Schapenheld'. Ze spreken over het grotere verhaal dat de documentaire vertelt; over een wereld waarin tegenwoordig aan alles een prijskaartje hangt, en de marktwerking zelfs is doorgedrongen tot een eeuwenoud beroep als schaapsherder.

In de media

Meer documentaires over dieren