2Doc:

Ze noemen me Baboe

NTR

Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt de Javaanse Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) bij een Nederlandse familie. Daar gaat ze van de kleine Jantje houden alsof het haar eigen kind is.

In Ze noemen me Baboe gebruikt regisseur Sandra Beerends verschillende verhalen van baboes om de levensloop van de (fictieve) Javaanse Alima mee te bouwen. In het koloniale Nederlands-Indië hadden rijke families altijd baboes (kindermeisjes) in huis die voor hun kinderen zorgden. Maar door de woeligheden van de eerste helft van de 20e eeuw zijn zij in de vergetelheid geraakt.

Beerends wil hier verandering in brengen door al die verhalen te verenigen in het verhaal van Alima. Ze is een kindermeisje dat met veel liefde voor de kleine, Nederlandse Jantje zorgt en alles voor hem zou doen. Maar als de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog losbreekt na WOII verandert alles. Alima raakt in tweestrijd; ze krijgt een relatie met een Indonesische vrijheidsstrijder en had zelf in Nederland al een keer aan de vrijheid geproeft, maar moet ze haar Jantje dan loslaten?

Regie: Sandra Beerends
Omroep: NTR

DocTalks: in gesprek met regisseur Sandra Beerends

In deze DocTalks gaat Elena Lindemans in gesprek met regisseur Sandra Beerends over haar film Ze noemen me Baboe. Hoe kwam ze de baboes nu op het spoor?

Meer docu's over Nederlands-Indië

Meer weten?

Meer documentaires over Nederlands-Indië