2Doc:

Everything Must Fall

EO

Een levendige reconstructie van de studentenprotesten op de Wits Universiteit in Johannesburg. Toen de Zuid-Afrikaanse regering in 2015 besloot de collegegelden te verhogen, verzetten de studenten zich daartegen onder de noemer #FeesMustFall. Prominente leiders van de protesten, onder wie activist Shaeera Kalla, vertellen in deze documentaire hoe de aanvankelijk vreedzame demonstratie hard werd neergeslagen toen de universiteit de politiemacht inschakelde.

Ook al voor de geplande verhoging van de collegegelden leefden veel van de studenten en laaggeschoolde medewerkers van de Wits Universiteit in armoede. Duizenden, met name zwarte studenten zijn er dagelijks afhankelijk van de voedselbank. De #FeesMustFall-beweging richt zich behalve op het toegankelijk houden van onderwijs voor minderbedeelden, ook op de benarde situatie van de vele laaggeschoolde medewerkers van de universiteit. Ze werken voor een schamel loon onder slechte omstandigheden. 

Al snel gaat de beweging ‘viral’ en sluiten andere hogescholen zich aan. Adam Habib, vicekanselier van de universiteit en voormalig anti apartheidsactivist, wil aanvankelijk wel luisteren. Maar wanneer het hem niet lukt de orde te handhaven, besluit hij duizend politieagenten naar de campus te sturen, met alle gevolgen van dien. Veel studenten worden gearresteerd of raken gewond. Zo ook Shaeera Kalla, die dertien keer wordt geraakt door rubberen kogels. Uiteindelijk lukt het de studenten de verhoging van de collegetarieven af te wenden, maar de grotere strijd voor een gelijker en rechtvaardiger Zuid-Afrika is nog niet gestreden. 

Regie: Rehad Desai
Omroep: EO

DocTalks: In gesprek met regisseur Rehad Desai

In deze DocTalks gaat Chris Kijne in gesprek met regisseur Rehad Desai over zijn documentaire Everything Must Fall. Waarom moest hij deze documentaire maken en hoe kijkt hij tegen de politieke situatie aan in zijn land?

Meer films van Rehad Desai

Meer documentaires over activisme