Binnenkort te zien

Zaterdag 22 jun. 2024 07:05 AVROTROS

Big Time - Bjarke Ingels

De Deense architect Bjarke Ingels is nog geen veertig als hij met zijn studio Bjarke Ingels Group (BIG) zijn meest prestigieuze opdracht tot dan toe in de wacht sleept: de bouw van een appartementencomplex aan de oevers van van de Hudsonrivier in NYC. Regisseur Kaspar Astrup Schröder volgde de dynamische architect maar liefst zeven jaar in de aanloop naar het succes. Een periode waarin Ingels tevens worstelt met serieuze gezondheidsproblemen én waarin hij de vrouw van zijn leven ontmoet.

Dinsdag 25 jun. 2024 22:40 AVROTROS

Rietveldhuizen - Een meubel om in te wonen

In 2024 viert het iconische Rietveld Schröderhuis in Utrecht zijn 100-jarig bestaan. Gerrit Rietveld ontwierp en bouwde het huis in nauwe samenwerking met zijn heimelijke geliefde en creatief partner Truus Schröder. Rietveld zelf bouwde zijn huizen niet voor de eeuwigheid; een levenscyclus van 50 jaar vond hij voldoende. Maar daar denken de huidige eigenaren van door Rietveld ontworpen huizen anders over. Zij halen alles uit de kast om hun Rietveldhuizen te renoveren en te conserveren.

Donderdag 27 jun. 2024 22:18 MAX

De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw (1/2)

Begenadigd schrijfster Cynthia McLeod (1936) heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij en Elisabeth Samson (1715-1771) onder de aandacht brengen. Laatstgenoemde is de legendarische, eerste vrijgeborene en zwarte vrouwelijke multimiljonair van Suriname.

Vrijdag 28 jun. 2024 22:18 MAX

De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw (2/2)

Begenadigd schrijfster Cynthia McLeod (1936) heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij en Elisabeth Samson (1715-1771) onder de aandacht brengen. Laatstgenoemde is de legendarische, eerste vrijgeborene en zwarte vrouwelijke multimiljonair van Suriname.

Zaterdag 29 jun. 2024 07:40 AVROTROS

Crazy Days of opera in tijden van pandemie

Wat kun je doen als een wereldwijde COVID-19-pandemie de planning en première van Le Nozze di Figaro - een uitverkochte, internationale opera - doorkruist? Deze documentaire is een film in operastijl over de veerkracht en vindingrijkheid van de jonge hoofdrolspelers van De Nationale Opera. Hoe maken ze de enorme inspanningen rondom de productie van Le Nozze de Figaro de moeite waard, als er geen livepubliek is om ervan te genieten?

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • 2Doc:

  Gerlach

  Boer Gerlach is een van de laatste klassieke akkerbouwers onder de rook van Schiphol. Door oprukkende bedrijven en klimaatverandering raakt zijn stukje land steeds meer in de verdrukking.

 • Meisjes van de Goede Herder

  Gevallen meisjes

  Drie oud-pupillen vertellen hoe ze in de jaren zestig in een van de tehuizen van de zusters van de Goede Herder terechtkwamen. De nonnen bleken meedogenloos streng.

 • Het Uur van de Wolf

  Hallelujah: Leonard Cohen - A Journey, A Song

  Documentaire over het leven van zanger en poëet Leonard Cohen (1934-2016) aan de hand van zijn iconische lied Hallelujah, een tijdloze klassieker waar hij meer dan zeven jaar aan werkte.

 • Meisjes van de Goede Herder

  Goede bedoelingen

  Samen met nog zeventien andere meisjes van toen besluiten de drie oud-pupillen alsnog een rechtszaak aan te spannen vanwege de slechte behandeling en dwangarbeid waar ze het slachtoffer van werden.

 • Een goede dood

  Marte (26) krijgt na jaren wachten te horen dat een psychiater haar euthanasie gaat verlenen. Wil (78) heeft middel X in huis, maar zou liever euthanasie krijgen.

 • 2Doc:

  Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

 • 2Doc:

  Het beste voor Kees

  De 44-jarige autist Kees woont nog bij zijn ouders. Hoe lang houden de bejaarde ouders de 24 uurszorg zorg vol en wat gebeurt er met Kees als zij niet meer voor hem kunnen zorgen?

 • Makers van Morgen

  Levensatletiek

  In deze film volgen we anderhalf jaar uit het leven van Marieke van Driel-Boerrigter, voorzitter van CP Nederland, de landelijk patiëntenvereniging voor mensen met CP (Cerebrale parese).

 • Meisjes van de Goede Herder

  Een wereldwijde roeping

  Tijdens het onderzoek ontdekt Joke dat de begraafplaats bij het klooster in Zoeterwoude is geruimd door militairen. Zij deden destijds een opmerkelijke vondst, waar bijna niemand van weet.

 • 2Doc:

  Yab Yum

  Meer dan tien jaar geleden werd het legendarische bordeel Yab Yum gedwongen haar deuren te sluiten. De ooit harde kern van de club, kijkt met een nostalgische blik terug op deze iconische jaren.

 • Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.