“Job is 2 meter lang en al 58 jaar mijn baby. Ik zal voor hem blijven zorgen, zo lang ik dat kan” zegt de 91-jarige Tineke over haar zwaar gehandicapte volwassen zoon. Maar hoe lang houdt ze dat vol en wie heeft wie nodig: Job Tineke of Tineke Job?

2Doc: Moederhart

Donderdag 9 mei 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22:10

Meer over deze documentaire

Als moeder zag ze het na Jobs geboorte meteen; iets in zijn ogen en zijn afwezige blik. Toch hoopte Tineke ooit dat haar zoon Job misschien later tuinman zou kunnen worden of iets bij de plantsoenendienst. Maar na veel onderzoek en gesprekken met artsen bleek dat er geen sprake kon zijn van opvoeden, maar alleen van ‘dresseren’. Zijn verstandelijk vermogen kwam niet verder dan dat van een kind van anderhalf.

Wekelijks bezoekt Tineke Job in het tehuis en neemt ze hem mee naar het zwembad en de snackbar. Tineke kan Job niet loslaten. Zij weet het beste wat hij nodig heeft, waar hij last van heeft en waar hij gelukkig van wordt. Ze ziet het als haar taak dit over te brengen op de verzorgers van Job.

Nu is ze 91 jaar en weet ze niet hoe lang ze het nog fysiek vol houdt. Tineke is vastbesloten haar zoon te blijven beschermen en de controle te houden op de zorgkwaliteit. Als zij het niet doet, wie doet het dan wel en wat gebeurt er dan met Job?  Een documentaire over moederschap en de grenzen ervan.

Regie: Nousjka Thomas
Producent: Hollandse Helden
Omroep: KRO-NCRV

Meer over mantelzorg