2Doc:

The Kyiv Files

VPRO

In Oekraïne is het Sovjet KGB-archief met talloze observatiedossiers toegankelijk gemaakt voor het publiek. Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield?

2Doc: The Kyiv Files

Donderdag 25 juli

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.10 uur

Meer over deze documentaire

Regisseur Walter Stokman schetst in The Kyiv Files een tijd waarin de paranoia van het Sovjetregime tot diep in de vezels van persoonlijke levens doordrong. Paranoia die in sommige gevallen op de bespioneerden oversloeg en hen de rest van hun leven niet meer verliet.

Stokman reconstrueert de verhalen van de dissidente Oekraïense docent Vira Lisova, de Nederlandse amateurspion Louw de Jager en de Française Regine Chivrac, een toerist die vijftig jaar geleden werd verraden door haar ‘geliefde’. Stokman spreekt ook een voormalig KGB-officier en laat ons in The Kyiv Files de methoden en reikwijdte van de Russische geheime dienst zien. Daarmee herinnert hij ons aan de noodzaak van transparantie, het nemen van verantwoordelijkheid en de bescherming van individuele rechten in élke samenleving.

De documentaire The Kyiv Files ging in première tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam in 2023.

Regie: Walter Stokman
Producent: Zeppers Film & TV
Omroep: VPRO

Wat was de KGB?

De KGB, de Komitet Gosoedarstvennoj Bezopasnosti, was de geheime dienst van de Sovjet-Unie. De organisatie werd in 1954 opgericht en na de val van de Sovjet-Unie opgevolgd door de FSB, de Federale Veiligheidsdienst. De Russische president Vladimir Poetin begon zijn carrière in 1975 bij de KGB.

Bron: NPO Kennis

In de media

Meer documentaires over spionage