Pascal (47) droomt al sinds zijn elfde van een lichaam zonder rechteronderbeen. Hoewel zijn beide benen gezond zijn, voelt zijn rechteronderbeen als iets ‘buitenaards’. Pascal blijkt last te hebben van de neurologische aandoening Body Integrity Dysphoria. Zal Pascal zich ooit compleet voelen?

Makers van Morgen: Blok aan mijn been

Zaterdag 1 juni 2024

NPO 2 Extra, 2Doc.nl en NPO Start 20:00 uur

Meer over deze documentaire

Het is 1985 wanneer Pascal voor het eerst een kind van zijn eigen leeftijd ziet, die een ledemaat mist. Een gigantisch gevoel van verwarring volgt voor de jonge Pascal. Tegelijkertijd wordt iets hem verbazingwekkend duidelijk: hij realiseert zich dat híj er eigenlijk zo uit hoort te zien. Zijn beide benen doen het prima, maar zijn rechteronderbeen voelt vervreemd, buitenaards bijna.

De jaren verstrijken en Pascal blijft strijden tegen het vreemde gevoel in zijn been. Hij gelooft dat hij simpelweg niet compleet kan zijn, zonder amputatie van dit lichaamsdeel. Jaren later leert hij dat zijn verwarrende gevoelens een naam hebben: Body Integrity Dysphoria. 

In de documentaire Blok aan mijn been, geeft Pascal een kijkje in zijn unieke leven. Een leven vol onzekerheid en strijd, maar ook een leven vol kracht en doorzettingsvermogen. De film neemt je mee van Nederlandse weilanden tot aan onderzoekscentra in Zürich, en laat meer zien van alle indrukwekkende manieren waarop Pascal omgaat met een lichaam dat niet als de zijne voelt. Zal hij ooit compleet zijn?

Regie: Femke Boots en Pien van den Boom

Deze documentaire is geselecteerd in het kader van Makers van Morgen, het platform voor debuterend documentairetalent van 2Doc.nl

 

Meer van beginnende makers