2Doc:

De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw: deel 2

MAX

In de documentaire 'De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw' is de hoofdrol voor begenadigd schrijfster Cynthia McLeod (1936). Zij heeft zichzelf nog één laatste levensmissie gesteld: de geschiedenis van de slavernij en Elisabeth Samson (1715 - 1771) onder de aandacht brengen. Laatstgenoemde is de legendarische eerste vrijgeborene en zwarte vrouwelijke multimiljonair van Suriname.

2Doc: De presidentsdochter en de rijkste vrijgeborene vrouw

Donderdag 27 en vrijdag 28 juni 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22.15 uur

Meer over deze documentaire

Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod (1936) op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en eerste zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname.

Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan zwarte vrouwen. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door middel van diepgravend feitelijk onderzoek. Een documentaire over de vlijmscherpe Elisabeth Samson en Cynthia McLeod, met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland. We zien McLeod in het Amazone regenwoud, bij minister-president Rutte in het Torentje en bij president Santokhi in het presidentieel paleis tijdens de chaos van de Nederlandse excuses. McLeod praat openhartig en ontroerend over ouder worden, overgave, leven en dood, daadkracht en haar laatste wens. Een sterke persoonlijkheid met een groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt en zich blijft inzetten voor sociale kwesties binnen de Nederlandse en Surinaamse samenleving.

Regie: Mildred Roethof
Omroep: MAX

Meer documentaires over geschiedenis