2Doc:

Wij & Zij

EO

Waarom willen mensen bij een groep horen? Waarom willen zij zich onderscheiden van de ander? Om dit te begrijpen praten filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat met elkaar.

Wij & Zij

Zondag 7 juli 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.10 uur

Meer over deze documentaire

Waarom willen mensen bij een groep horen? Om je verbonden te voelen? En soms ook beter te voelen dan de Ander? Of om de Ander de schuld te geven van wat er allemaal mis is? En wanneer beoordeel je anderen, niet naar wat en wie zij individueel zijn, maar naar de groep waar zij toevallig toe behoren?

Om dit te begrijpen, ontmoeten filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acharrat elkaar. Klaartje en Zohra groeiden op in Nederland. Zohra in Lelystad met de waarden en normen die haar ouders meenamen uit Marokko, Klaartje aan de rand van Amsterdam, met de ideeën van haar moeder die haar geloof en de strenge regels daarvan de rug had toegekeerd. Klaartje mocht doen en laten wat ze wilde.

Zij stellen existentiële vragen: Wie ben ik? Wie ben jij? En wie zijn wij samen? Hoe vinden we een weg in een gepolariseerde wereld waar de meningen hard verkondigd worden en de verschillen groter worden?

Klaartje vraagt Zohra naar het Rijksmuseum te komen: kunnen we iets van onszelf begrijpen door naar het verleden te kijken? Zohra neemt Klaartje mee naar Remla, een dansvoorstelling waarin de worsteling met het leven wordt verbeeld.

Tijdens deze zoektocht ondergaan zowel Klaartje als Zohra een kritische introspectie.

Regie: Klaartje Quirijns
Omroep: EO
Producent: Pieter van Huystee Film

Meer maatschappelijke documentaires