2Doc:

A Dangerous Boy

VPRO

De IJslandse Sigurdur Thordarson wordt op zijn twaalfde hacker en legt op zijn veertiende de corruptie bij IJslandse banken bloot. De 'tienerklokkenluider' sluit zich aan bij WikiLeaks en lekt, begeleid door Julian Assange, wereldwijd geheime documenten naar de media. Als het misgaat tussen hem en Assange, wordt 'Siggi' informant voor de FBI. 'A Dangerous Boy' is een verhaal over hacken, paranoia, vriendschap en verraad.

2Doc: A Dangerous Boy

14-05-2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 23:19

Over deze documentaire

Sigurdur ‘Siggi’ Thordarson maakt op twaalfjarige leeftijd zijn debuut als hacker, dringt de website van zijn school binnen en verandert cijfers van leerlingen die hij niet mag. Op veertienjarige leeftijd lekt hij documenten naar de IJslandse media, waardoor corruptie in de IJslandse bankensector aan het licht komt. Het is groot nieuws en Siggi wordt al snel onthuld als de bron. In IJsland en daarbuiten staat hij nu bekend als de tienerklokkenluider. 

In 2010 brengt zijn reputatie hem in contact met WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Hij wordt een integraal onderdeel van WikiLeaks en Assange behandelt Siggi alsof het zijn eigen zoon is. Thordarson reist de wereld rond en lekt geheime documenten naar de media, terwijl de Amerikaanse regering woedend toekijkt.

Uiteindelijk gaat het mis tussen hem en Assange en wanneer de FBI een onderzoek begint naar de activiteiten van WikiLeaks, besluit Siggi, inmiddels achttien jaar, met hen samen te werken en informant te worden. Zijn geloofwaardigheid wordt al snel ondermijnd wanneer hij beschuldigt wordt van aanranding van minderjarige jongens en financiële fraude.

De documentaire A Dangerous Boy, waarin Thordarson zelf regelmatig aan het woord is, portretteert Siggi's turbulente reis van vertrouwen naar verraad. Een coming-of-age-verhaal over hacken, vriendschap en paranoia. 

Regie: Ole Bendtzen
Omroep: VPRO
Producent: Pipeline voor DR, Stöð 2, VPRO, RTS, SVT en NRK

Meer documentaires over spionage