Halverwege 2017 maken we de balans op. Al meer dan 50 documentaires werden uitgezonden dit jaar, maar welke zijn het beste bekeken op 2Doc.nl? Dit lijstje geeft een overzicht van de best bekeken documentaires van de eerste helft van 2017. Sit back and enjoy!

1. Moederliefde

We volgen een jaar lang de 21-jarige Cynthia Stomphorst en haar zwakbegaafde moeder. Cynthia is zo op het oog een doodnormale, rustige mbo-student uit Vlaardingen. In de praktijk slaapt ze overdag en gaat ze 's nachts op in games en muziek. Cynthia is namelijk geen gewoon meisje van twintig uit Vlaardingen. Ze is als enige van het gezin Stomphorst normaal begaafd en woont vanaf haar babytijd op twaalf verschillende plekken: pleeggezinnen, gastgezinnen, weekend- en crisisgezinnen en kinderhuizen. 

Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van het tv-programma Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden. Ze was daarmee het vijfde kind van de familie Stomphorst dat uit huis werd geplaatst. Haar vader zei destijds: 'We gaan net zo lang door totdat we er een mogen houden.' De ouders zijn inmiddels gescheiden en de kinderen allemaal volwassen. Hoe kijken Cynthia en haar drie zussen terug op hun jeugd, de kinderwens van hun ouders en de beslissingen van de rechter?

2. Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging

In de gesloten jeugdinrichting Transferium in Heerhugowaard wonen jongeren met ernstige gedragsproblemen. In een beschermde omgeving, afgesloten van de buitenwereld, werken de jongeren onder begeleiding aan zichzelf. Ze hebben maar één doel: Zo snel mogelijk weer naar huis.

3. Brommers Kiek'n

Geertjan Lassche volgt een jaar lang, van jaarwisseling tot jaarwisseling, twee hechte vriendengroepen uit Overijssel; tieners uit Espelo en twintigers uit Nieuwleusen. Wat vinden de jongeren zelf van hun leven? Volop ruimte om aan te kunnen rommelen vinden ze één van de belangrijkste dingen, net als de saamhorigheid. In de stad wonen lijkt ze niks, waar iedereen bovenop elkaar leeft en toch niemand zijn buren kent. En al kan de bijbehorende sociale controle soms lastig zijn, ze blijven toch het liefst hun hele leven in het eigen dorp. 'Brommers kiek'n' is een cinematografische ode aan de plattelandscultuur: kameraadschap, liefde, werk, toekomst en oneindige ruimte en vrijheid.

4. Maria, I need your lovin'

In ‘Maria I Need Your Lovin’’ volgen we de zoektocht van Maria naar liefde. In een snel gemonteerde stijl dender je als kijker als het ware door acht jaar van Maria’s leven. Lukt het haar uiteindelijk om haar ideale situatie te creëren van huisje-boompje-beestje? Maria werd als baby geadopteerd uit Brazilië, kreeg problemen met haar adoptieouders, liep van huis weg en werd op haar elfde in een jeugdinstelling geplaatst. Ze kwam in aanraking met drugs, kreeg foute vriendjes en werd op haar zestiende moeder." Maria is achttien op het moment dat Martijn van de Griendt haar besluit te volgen.

5. Soso Lobi - Nothing but Love

Elk jaar vertrekken er duizenden Nederlandse stagiaires naar Suriname. Het zijn vooral jongvolwassen vrouwen met een westers ideaalbeeld die het avontuur aangaan om dingen te verbeteren in Suriname. Zodra ze daar aankomen merken ze al gauw dat er een hele surrealistische stagiairewereld in Suriname is opgebouwd, die filmmaakster Isaura Sanwirjatmo 'de stagiaire-bubbel' noemt. Voor haar film 'Soso Lobi - Nothing but Love' dook ze in deze subcultuur in Suriname.

Best bekeken (tot nu toe) de 'runners up'