2Doc:

Moeder Suriname

NTR

Met ingekleurde, nooit eerder vertoonde archiefbeelden vertelt auteur en filmmaker Tessa Leuwsha het persoonlijke verhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd op haar grootmoeder. Daarmee schept ze een meeslepende ode aan alle Surinaamse vrouwen door de eeuwen heen.

Moeder Suriname

Donderdag 4 juli 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22.20 uur

Over deze documentaire

Het verhaal van Fansi begint in een verlaten dorp waar ze als huisslaafje opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader – een groot taboe destijds. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Moeder Suriname is een persoonlijk verhaal maar schetst ook een breder beeld van het leven van alle Surinaamse vrouwen, vanaf de afschaffing van de slavernij 1863 tot aan de onafhankelijkheid in 1975. Net als in haar boeken weet Leuwsha de ziel van Suriname perfect te vatten en laat ze je kennismaken met een onverbloemd, maar ook een verrassend Suriname.

Regie: Tessa Leuwsha
Omroep: NTR

Meer documentaires over Suriname