Best bekeken docu's van 2021

26 december 2021 Redactie 2Doc.nl

2021 was een jaar van steengoede documentaires. Dompel je onder in de wereld van Yab Yum of ervaar de nachtmerries van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ontdek hier de twintig best bekeken docu’s van 2021 op 2Doc.nl

Afrikaanse bruid

#20

De Belgische Gilbert trekt steeds weer naar Kenia om daar te genieten van het weer, drank en Keniaanse (jonge) vrouwen. Zijn levenslustige vriendinnen vinden dat hij een groot hart heeft en hen beter behandelt dan lokale mannen. Toch broeit er iets.

Het leven gaat niet altijd over tulpen

#19

Het leven van de familie Schouten draait om tulpen en topsport. Als moeder Jolanda een hersenbloeding krijgt, verandert alles.

Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij

#18

Wat gebeurt er als het belangrijkste nationale museum de blik op de Nederlandse slavernijgeschiedenis richt?

Farewell Paradise

#17

Het idyllische leven van een jong gezin op de Bahama's komt abrupt tot een einde als moeder met haar kinderen besluit te vertrekken. De vrouw en haar vier dochters proberen een leven op te bouwen in Zwitserland, maar dat is niet zo makkelijk als je niets hebt.

Van vader op zoon

#16

De Leidse volkszanger Mart Hoogkamer heeft maar één droom: net zo groot worden als André Hazes. Terwijl Mart successen boekt, zoeken zijn broertje Luciano en zijn vader ook naar erkenning.

Podiumdromen

#15

Hoe is het om als kind op hoog niveau te sporten of te musiceren? ‘Podiumdromen’ volgt turnster Lotte (11), pianist Jayden (7) en musicalacteur Christophe (12) die hard oefenen om wedstrijden te winnen en examens te halen.

Het zaad van Karbaat

#14

De driedelige documentaireserie Het zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.

Dagboek van mijn dwang

#13

In ‘Dagboek van mijn dwang’ stappen we in de obsessieve wereld van de vijfentwintigjarige Rianne. Rianne heeft een dwangstoornis en hoort de hele dag stemmen die haar vertellen wat ze moet voelen en wat ze moet doen. Een jaar lang filmde ze haar dagelijkse strijd.

Yab Yum

#12

Welke invloed had nachtclub en bordeel Yab Yum op de werknemers? Ruim 10 jaar na de sluiting van de deuren blikt de harde kern van Yab Yum terug op de hoogtijdagen van de nachtclub.

Mothers

#11

In Marokko riskeren vrouwen gevangenisstraf wanneer ze ongehuwd zwanger raken. De 62-jarige feministe Mahjouba Edbouche neemt in Agadir jonge ongetrouwde (aanstaande) moeders onder haar hoede. Ze biedt hen onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen.

Moordtieten

#10

Acht jaar geleden koos Dionne Slagter (30) voor een borstvergroting. Ze wilde na een periode vol pesterijen en anorexia eindelijk vrouwelijke vormen hebben. Maar het aantal verhalen van vrouwen met medische complicaties neemt toe, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant illness.

Lees ook het 2Doc.nl-interview met 'psycholoog van het uiterlijk' Liesbeth Woertman: 'Ik heb cosmetische chirurgie ooit vergeleken met alcohol en drugs'

Memphis Depay - Met beide benen

#9

Filmmaker Jessica Villerius volgt de Oranje-international dicht op de huid vanaf de voor hem allesbeslissende operatie van zijn kruisband, begin januari 2020, tot aan zijn eerste Champions Leaguewedstrijd na de blessure. De film toont de wereld van Memphis en laat de meerdere gezichten zien van de man waarover iedereen een mening lijkt te hebben.

Lees ook het 2Doc.nl-interview met regisseur Jessica Villerius: 'Hij legt de lat voor zichzelf heel hoog en dat herken ik, want dat doe ik zelf ook'

Samenzwevers

#8

Documentairemaakster Sunny Bergman probeert de new age-groep 'samenzwevers' te doorgronden. Waardoor worden ze verleid? Bergman ontdekte met een schok dat veel mensen uit haar eigen bubbel er politiek gezien totaal andere ideeën op nahouden en 'down the rabbithole' gaan van extreemrechtse samenzweringstheorieën.

Jason

#7

Een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. Het is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. De liefde- en respectvolle camera van Ooms brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt.

Lees ook het 2Doc.nl-interview met regisseur Maasja Ooms: 'Maar kijk, ik ben er ook niet voor de oplossing, ik ben filmmaker.'

Alleen tegen de staat

#6

In 'Alleen tegen de staat' vertellen vijf moeders, die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal, in ijzingwekkende monologen hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest door een systeem waaruit iedere menselijkheid was verdwenen.

Kijk ook het DocTalks-interview met regisseur Stijn Bouma

25 jaar foute vrienden

#5

25 jaar geleden maakte regisseur Roy Dames de cultfilm 'Foute vrienden' over bloedgabbers Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam. Nu maakt hij een nieuwe docu over hen en inmiddels zijn ze getekend door het leven.

Kijk ook het DocTalks interview met regisseur Roy Dames

Kleine jongen: het echte leven van André Hazes

#4

De vierdelige serie 'Kleine Jongen: het echte leven van André Hazes' toont vele nooit eerder vertoonde beelden uit het leven van de volkszanger André Hazes. Denk aan de bruiloft van André en Rachel, vakanties, verjaardagen en behind the scenes-beelden van concerten. André Hazes zou dit jaar 70 jaar zijn geworden.

Goede moeders

#3

Als verloskundige Sylvia von Kospoth ontdekt dat veel uithuisplaatsingen van kinderen voortvloeien uit slecht gefundeerde rapportages, komt ze klem te zitten tussen haar geweten en haar verantwoordelijkheid het te melden als er een nieuwe baby op komst is.

Kijk ook het DocTalks-interview met regisseur Jorien van Nes

Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof

#2

Regisseur Shuchen Tan volgt de transformatie van Sigrid Kaag van diplomaat naar minister en uiteindelijk lijsttrekker. Hoe vergaat het haar in een veranderd Nederland waar niet alleen haar daden maar ook haar privéleven onder de loep worden genomen?

Lees ook het 2Doc.nl-interview met regisseur Shuchen Tan: 'Ik wil laten zien dat politici ook maar mensen zijn, met hun twijfels en zwakheden’

De kinderen van Ruinerwold

#1

Anderhalf jaar lang volgt regisseur Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold. Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

Welke docu uit 2021 mag je verder niet missen?

Het is de tijd van eindejaarslijstjes. Tussen de bombarie van de kijkcijferhits zie je wel eens een documentaireparel over het hoofd. Lees hier welke documentaires uit 2021 je volgens de 2Doc.nl-redactie niet mag missen.

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.

Best bekeken docu's uit 2020