2Doc

Alleen tegen de staat

BNNVARA

In 'Alleen tegen de staat' vertellen vijf moeders, die slachtoffer werden van het Toeslagenschandaal, in ijzingwekkende monologen hoe hun leven en dat van hun kinderen werd verwoest door een systeem waaruit iedere menselijkheid was verdwenen.

In september 2018 wordt bekend dat de Belastingdienst jarenlang duizenden mensen beschuldigt van fraude met toeslagen in de kinderopvang. Ouders die bezwaar aantekenden tegen het stopzetten van de toeslag worden moedwillig tegengewerkt. Een parlementaire ondervragingscommissie verhoorde in november 2020 negentien personen om te achterhalen hoe de situatie zo heeft kunnen ontsporen. Voor de gedupeerden verloopt het herstel nog altijd erg moeizaam en traag.

Derya, Janet, Nazmiye, Badriah en Naoual, allen slachtoffer van de toeslagenaffaire, vertellen kwetsbaar en openhartig hoe de klopjacht van de Belastingdienst hun leven totaal veranderde. In een sobere setting delen ze hun pijnlijke ervaringen met de kijker: het plotseling afscheid moeten nemen van je kind, bezoeken van deurwaarders, loonbeslag, schaamte en onmacht. En ook over overheidsinstanties, waarvan je zou mogen verwachten dat ze je helpen, die de deur keihard in je gezicht dichtslaan. Een film waarin het menselijke drama achter het schandaal tastbaarder wordt dan ooit en die laat zien dat er diepe wonden zijn geslagen waarbij herstel haast onmogelijk lijkt.

Regie: Stijn Bouma

DocTalks: In gesprek met regisseur Stijn Bouma

In deze DocTalks-aflevering gaat Elena Lindemans in gesprek met regisseur Stijn Bouma over zijn documentaire Alleen tegen de staat waarin hij vijf gedupeerde vrouwen van de toeslagenaffaire portretteert. Welke keuzes maakte hij in met maakproces?

'Alleen tegen de staat' in de media

Luister ook de 2Doc-podcast

Docu's met vrouwen in de hoofdrol