Anderhalf jaar lang volgt regisseur Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold. Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

Meer over deze serie

De jongste van deze vier kinderen, in de media aangeduid als ‘Jan’ (27), wordt op 13 oktober 2019 in één klap wereldnieuws als hij aan een lokale bareigenaar vertelt dat hij is weggelopen van huis en hulp nodig heeft. Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de documentaireserie De kinderen van Ruinerwold komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord.

Regie: Jessica Villerius
Producent: Posh Productions
Omroep: BNNVARA

Alle afleveringen

De podcast '2Doc belt met Boeijen'

'De kinderen van Ruinerwold' in de media

Statement van de vier oudste kinderen

In een gezamenlijke verklaring laten de vier oudste kinderen weten dat dit de eerste en enige keer is dat ze hun verhaal zullen doen:

‘Op 4 maart valt er voor ons een belangrijke beslissing. Of Gerrit Jan nu wel of niet vervolgd zal worden, de impact die de gebeurtenissen op ons leven hebben gehad is en blijft onverminderd groot. Er is in deze zaak wat ons betreft geen sprake van winnaars of verliezers, al zien wij zelf wel graag dat er een inhoudelijke behandeling komt waarin Gerrit Jan zich moet verantwoorden voor een aantal zaken. We begrijpen dat de pers veel vragen aan ons heeft en waarderen het ook dat er vaak naar ons welzijn wordt geïnformeerd. Maar het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Wij als oudsten staan nog steeds achter ons statement van november 2019, waarin we aankondigden ons verhaal eenmalig in een documentaire te doen. Deze documentaireserie, waarvoor we de afgelopen 16 maanden opnamen hebben gehad, is inmiddels bijna af en omvat wat ons betreft het gehele verhaal vanuit ons perspectief. Dat is altijd onze intentie geweest en daar blijven we ook bij. We hopen dat mensen begrijpen dat praten over deze verdrietige situatie ons veel moeite heeft gekost en dat het veel te omvattend is om te pas en te onpas ‘even’ het verhaal te doen.’

Meer documentaires over familie