De driedelige documentaireserie Het zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.

Het nieuws dat Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het zaad van Karbaat vertelt hoe dat kon gebeuren. Daarbij laat het ook zien hoe Karbaat te werk ging en hoe hij patiënten aanrandde en seksueel intimideerde. Al is dit enkel de top van de ijsberg; moeders, nazaten en betrokkenen moeten met het emotionele trauma van een veranderde genetische afkomst leren leven.

Middels Karbaats verhaal, onderzoekt de serie het nature vs. nurture-debat, de wens voor onsterfelijkheid en de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap. 

Regie: Miriam Guttman
Omroep: VPRO

Alle afleveringen

DocTalks: in gesprek met regisseur Miriam Guttman

Wat heeft Miriam Guttmann het meest verrast bij het maakproces van deze serie? In deze aflevering van DocTalks praat ze erover met presentator Nadia Moussaid.

Over de regisseur: Miriam Guttman

Miriam Guttmann (1994) is een Nederlandse documentairemaker die in haar werk kwetsbare onderwerpen zoals taboes omtrent seksualiteit en sterfelijkheid verkent. Haar afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie, Het zaad van Karbaat (2018), won verscheidene internationale prijzen, waaronder Best Student Documentary op het gerenommeerde Palm Springs International Film Festival, de Jury Award op het National Film Festival For Talented Youth en de VPRO-documentaireprijs.

De korte film was te zien op meer dan twintig filmfestivals wereldwijd en werd geselecteerd als een Vimeo Staff Pick. De driedelige vervolgserie van Het zaad van Karbaat is als enige Nederlandse productie dit jaar en eerste Nederlandse serie ooit geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Film Festival, waar ze haar wereldpremiëre zal vieren in 2021.

De documentaireserie Het zaad van Karbaat is een co-productie van De Familie Film & TV en VPRO en kwam tot stand met steun van NPO-fonds en Netherlands Film Production Incentive.

Meer over het vinden van biologische ouders

meer documentaires over ouderschap