Welke docu van 2021 mag je niet missen?

26 december 2021 Redactie 2Doc.nl

Het is de tijd van eindejaarslijstjes. Tussen de bombarie van de kijkcijferhits zie je wel eens een documentaireparel over het hoofd. Kijk hier welke documentaires van 2021 je volgens de 2Doc.nl-redactie niet mag missen.

Sing Me a Song

Docutip van redacteur Wies van Wetten

Sing Me a Song zette me aan het denken over hoe we onze maatschappij inrichten. Door te zien hoe snel de jonge monniken op de meest rustgevende plek op aarde verslaafd raken aan hun smartphone, keek ik naar mijn eigen telefoongebruik. Het maakte me bewust van alles wat continu om onze aandacht schreeuwt. Met prachtige beelden van het Himalayagebergte in Bhutan is dit zeker een film om even alles voor uit te zetten.

Regie: Thomas Balmès

De droevige kampioen

Tip van redacteur Malou Wagemaker

Dat documentaires kunnen verrassen in zowel inhoud als vertelvorm bewijst docudrama-serie De droevige kampioen. Het is een kleurrijke mix van interviews, fictiescenes en archiefbeelden. De driedelige serie is een intiem portret van de internationale tafeltenniskampioen Robert Hosé en zijn roerige leven, maar geeft ook een bijzonder tijdsbeeld van Curaçao begin jaren ’70. Een must-see, ook als je niet van tafeltennissen houdt!

Regie: Sander Burger

Voor jou wil ik zijn

Docutip van redacteur Abel Vos

Voor jou wil ik zijn laat goed zien hoe moeilijk het kan zijn om beslissingen te nemen voor iemand die dat zelf niet kan. Janine (50) helpt haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan (51) altijd, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Daar staat weinig tegenover. Ze krijgt soms een kus van hem, maar dan moet ze er wel nadrukkelijk om hebben gevraagd. Een ode aan onvoorwaardelijke hulp en liefde.

Regie: Marinka de Jongh

Lamentations of Judas

Docutip van redacteur Kitty Munnichs

Lamentations of Judas raakte mij diep. De poëtische documentaire zette mij aan het denken over de vrijheid van keuze en wil. Het onderscheid tussen ‘dader’ en ‘slachtoffer’ is onmogelijk te maken. We leven in een complexe wereld en ‘het beste’ bestaat niet. Die gedachten verzoend - een betere eindejaarsdocumentaire kan ik me niet voorstellen.

Regie: Boris Gerrets

Alleen met jenever

Docutip van redacteur Jaike Reitsema

Alleen met Jenever is één van die documentaires die je blik op de wereld subtiel maar zeker verandert. Regisseur Kelly Klingenberg laat zien dat alcoholisme en afzondering ook de meest ‘normale’ mensen kan overkomen. Het overkwam namelijk haar vader, die alleen in zijn appartement overleed en pas weken later werd gevonden. Ondanks het heftige onderwerp is dit geen trieste documentaire. Er wordt vaak vol liefde gesproken over de ooit zo vrolijke zakenman en vader. Zo krijgt Kelly beetje bij beetje antwoord op de vraag: wie was mijn vader en hoe kon het zo ver komen?

Regie: Kelly Klingenberg

Best bekeken van 2021

Nog niet uitgekeken? Ontdek hier de twintig best bekeken docu’s uit 2021 op 2Doc.nl

Nieuwsbrief: 2Doc Weekly

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.