2Doc:

Het Wraakprotocol

KRO-NCRV

Wraakgedachten hebben we allemaal wel eens, het verlangen om wraak te nemen op diegene die ons leed heeft aangedaan. Maar het blijft meestal bij een fantasie. Er zijn mensen bij wie dit gevoel zo sterk is dat ze een dreiging vormen voor zichzelf en voor hun omgeving. Het zijn wandelende tijdbommen.

Een nieuwe therapie ‘Het Wraakprotocol’ op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen. In de documentaire Het Wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het wraakprotocol ondergaan. In verschillende bloedstollende sessies zien we hoe therapeut Herman Veerbeek die de therapie ontwikkelde, hen verleidt terug te keren naar hun meest traumatische momenten, de oorsprong van hun wraakgevoelens. Veerbeek gaat zelfs nog een stapje verder, hij laat hen in gedachten hun meest gewelddadige wraakfantasieën uitvoeren. Veerbeek is verbonden aan psychiatrische polikliniek De Waag.

Regie: Caspar Haspels

Terugblik met de hoofdpersonen

Bij therapeut Herman Veerbeek stellen Brian en Marian zich open voor zijn experimentele EMDR-behandelmethode, het zogenaamde ‘wraakprotocol’. Terwijl ze het diepste van hun ziel tonen in persoonlijke sessies, filmen Caspar Haspels en zijn crew mee. Hoe kijken de hoofdpersonen terug op deze periode?

In gesprek over PTSS

Meer docu's over therapievormen

Indrukwekkende docu's over psychische aandoeningen