Het pad naar heling is geen 'one size fits all'-verhaal. Iedereen verwerkt het verleden op een andere manier. Het aanbod van behandelmethoden groeit dan ook met gezwinde pas. 2Doc.nl zet films op een rij die nieuwe, bijzondere of omstreden vormen van therapie behandelen.

Spiegel

Regisseur Eva Sjerps observeert de unieke band die ontstaat tussen jongeren en paarden wanneer deze elkaar ontmoeten tijdens zogeheten paardencoachingsessies.

Aanvankelijk lijken de paarden lieve, aaibare dieren, of juist onwillige, dwarse partners tijdens het lopen van een parcours. Langzamerhand wordt echter duidelijk dat de paarden tijdens de intieme sessies fungeren als een spiegel en daarmee de jongeren inzicht geven in hun meest complexe emoties.

Regie: Eva Sjerps

Reborn

In Reborn 'adopteren' drie vrouwen levensechte babypoppen. Met die poppen proberen zij trauma's, ongewenste kinderloosheid en mentale kwetsbaarheid te verwerken. Maar hoe gaan zij om met de keiharde oordelen van de buitenwereld?

Regie: Neeltje Walgien

Deze documentaire is geselecteerd in het kader van Makers van Morgen, het platform voor debuterend documentairetalent van 2Doc.nl.

Deepfake Therapy

Onder begeleiding van een rouwtherapeut voeren nabestaanden via een nieuwe digitale techniek een interactief videogesprek met hun overleden dierbaren. Ze halen herinneringen op, stellen dringende vragen en gaan de confrontatie met onuitgewerkte zaken aan.

Regie: Roshan Nejal
Omroep: KRO-NCRV

Kantelpunt

De veertigjarige Ewout kampt met een trauma, maar is zijn vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg kwijtgeraakt. Brengt MDMA-therapie hem de verlossing die hij zoekt?

Door zijn jarenlange ervaring met de geestelijke gezondheidszorg heeft Ewout het gevoel gekregen dat hij niet gehoord en gezien wordt. Na een lange zoektocht naar een juiste behandelwijze voor zijn trauma, komt hij uit bij psychedelische MDMA-therapie.

Regie: Tobias Druijf en Niels Baardemans

At the Feet of my Mother

Als de rollen tussen ouder en kind omdraaien, neemt het kind een verantwoordelijkheid op zich die het later maar moeilijk van zich afschudt. Luciën gaat in een familieopstelling de confrontatie aan met onveilige jeugd en we reizen met hem mee langs onmacht, woede en verdriet. Gaandeweg ontstaat een intiem beeld van parentificatie.

Regie: Vincent Sparreboom

Het Wraakprotocol

Een nieuwe therapie ‘Het Wraakprotocol’ op basis van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) probeert bij mensen met extreem gewelddadig gedrag hun lust tot wraak uit te schakelen. In de documentaire Het Wraakprotocol volgen we oorlogsveteraan Brian (47) en Marian (62) die het Wraakprotocol ondergaan. 

Regie: Caspar Haspels
Omroep: KRO-NCRV

The Work

Onder de bezielende leiding van James McLeary, Donald Morrison en ex-gevangene Rob Allbee, nemen verschillende gevangenen die veroordeeld zijn voor ernstig geweld deel aan groepstherapie In New Folsom Prison.

Deze documentaire volgt één groep waarbij zowel de gevangenen als bezoekers met elkaars hulp hun diepste, meest duistere geheimen en emoties onder ogen zien en de kans krijgen om daar voorgoed mee af te rekenen.

Regie: Jairus McLeary en Gethin Aldous

How to Change your Mind

Deze documentaireserie onderzoekt de geschiedenis van het gebruik van psychedelica en hoe men deze inzet bij behandelingen van depressie en trauma.

De makers spreken mensen met psychische problemen als OCD, PTSD, alcoholisme of depressie die zweren bij het gebruik van lsd, mdma of andere substanties. Een van hen is een Amerikaanse oorlogsveteraan. Hij laat weten dat hij geen toekomst meer zag na de oorlog, maar dat hij door het gebruik van mdma veel beter in z’n vel zit.

Regie: Alex Gibney

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!