2Doc:

A Strange Love Affair With Ego

VPRO

Als kind wist regisseur Ester Gould precies wie ze wilde worden: haar twee jaar oudere zus Rowan, die met haar enorme zelfovertuiging de wereld aan haar voeten had liggen.

A Strange Love Affair with Ego is Ester Goulds eigenzinnige zoektocht naar de grens tussen gezond en ongezond narcisme, in een tijd waarin het ‘ik’ en de verering van het zelf steeds belangrijker worden.

Ester Gould volgt in deze indringende documentaire haar zus Rowan, waar ze in haar kindertijd veel bewondering voor had: een blakend zelfvertrouwen alsof de wereld aan Rowans voeten lag. De bewondering voor Rowan leidt tot een zoektocht, waarin gaandeweg Gould erachter komt dat de Supervrouw, zoals ze zich als kind had voorgesteld, nooit heeft bestaan. Met als leidraad de hechte band tussen de twee zussen, onderzoekt A Strange Love Affair with Ego de grens tussen gezonde en ongezonde zelfliefde.   

De ogenschijnlijke zelfverzekerdheid Rowan verandert in grootheidswaan. Langs verschillende personages in verschillende levensfases treedt Ester in de voetsporen van haar oudere zus Rowan. De Nederlands-Schotse filmmaker stelt de vraag wat zelfliefde is centraal. De sprookjesachtige verkenning van Rowans persoonlijkheid leidt tot een relaas over de menselijke relatie tot het ego.

Regie: Ester Gould

Regisseur aan de keukentafel: in gesprek met Ester Gould

In A Strange Love Affair With Ego (2015) neemt Ester Gould aan de hand van het verhaal van haar zus, de toenemende maatschappelijke obsessie met onszelf onder de loep. Sarina Vitta sprak met de regisseur aan haar keukentafel die met haar film de Beeld en Geluid IDFA Award voor Nederlandse documentaire won.

'A Strange Love Affair With Ego' in de media

Indrukwekkende docu's over psychische aandoeningen