De nominaties voor de Gouden Kalveren 2019 zijn bekend. Bekijk hieronder een selectie van documentaires die meedingen naar de prestigieuze prijzen op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Beste lange documentaire

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World

Kunnen we nog uitgaan van een waarheid in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, krijgt de feiten boven tafel.

Regie: Hans Pool

Erwin Olaf - The Legacy

Dit jaar viert fotograaf Erwin Olaf zijn zestigste levensjaar. In de documentaire van regisseur Michiel van Erp stelt Olaf zichzelf grote vragen: wat is de betekenis van zijn carrière geweest? Is zijn werk van waarde, en is dat in de toekomst ook nog zo? Is zijn kunstenaarschap van nut geweest? En daarmee zijn leven?

Regie: Michiel van Erp

Ik heb het niet gedaan

Wat doe je als je jarenlang onschuldig vastzit voor daden die je niet hebt gepleegd? Romano van der Dussen beleefde deze nachtmerrie. In 2003 belandde hij in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen in één nacht.

Regie: Elena Lindemans

Nu verandert er langzaam iets

Waar komt onze zoektocht naar zelfverbetering vandaan? Zijn we ooit goed genoeg? ‘Nu verandert er langzaam iets’ is een uitgesproken en visuele verbeelding van de hedendaagse coaching- en trainingscultuur.

Regie: Menna Laura Meijer

Schapenheld

Schaapherder Stijn trekt met zijn kudde van 500 schapen dagelijks over de Brabantse heide. De schaapherder lijkt een ideaal leven te leiden: een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leven in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen.

Regie: Ton van Zantvoort

Sprekend Nederland

Wat is de stand van Nederland? John Appel laat aan de hand van toespraken op feesten, populistische bijeenkomsten, begrafenissen en een verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander zien wat de Nederlandse tijdsgeest van nu is. 'Sprekend Nederland' brengt in beeld hoe Nederlanders van elkaar verschillen, maar ook wat ze bij elkaar brengt.

Regie: John Appel

Sylvana, demon of diva

Sylvana Simons was ooit vj bij muziekzender TMF. Nu leidt ze de politieke partij BIJ1. In haar strijd voor een gelijke wereld spreekt ze zich fel uit tegen onrecht in de samenleving. Dit leidt tot heftige reacties en zelfs doodsbedreigingen.

Regie: Ingeborg Jansen

Voetbal is oorlog

Documentaire over de voetbalfamilie die alles riskeerde om van de ándere helft van het dorp te winnen. Het leidde tot het drama van Achilles '29, de eerste amateurclub die naar de Jupiler League promoveerde.

Regie: Hans Heijnen

Het wonder van Le Petit Prince

Regisseur Marjoleine Boonstra volgt vier vertalers van Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry, waarvan ruim 375 versies bestaan. De geportretteerden zetten het werk om in respectievelijk het Tamazight (Noord-Afrika), Sámi (noorden van Finland), Nawat (El Salvador) en Tibetaans. De emotionele band die zij hebben met het boek helpt hen in hun strijd hun taal en cultuur te behouden.

Regie: Marjoleine Boonstra

Beste korte documentaire

Anil Ramdas - Nooit meer thuis

Schrijver Anil Ramdas laat in 2012 met zijn zelfgekozen dood Nederland in verbijstering achter. Zelfs zijn beste vrienden hebben zijn abrupte einde niet zien aankomen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Regie: Paul Cohen

But Now Is Perfect

Riace is een verlaten krimpdorp, tot de burgemeester zijn dorp openstelt voor migranten. De Italiaanse bewoners en migranten vormen een nieuwe gemeenschap waarin onderlinge vriendschappen ontstaan.

Regie: Carin Goeijers

De man die achter de horizon keek

Bas Jan Ader, een Nederlandse kunstenaar en avonturier, verdwijnt in 1976 op raadselachtige wijze als hij in het kleinste zeilbootje ooit de Atlantische Oceaan probeert over te steken. Een tragisch ongeval of was er meer in het spel?

Regie: Martijn Blekendaal

Trapped in the City of a Thousand Mountains

In de Chinese metropool Chongqing is de bloei van hiphopbands door de autoriteiten aan banden gelegd. Zangeres Lady Duck laat de hiphopwereld en bijbehorende undergroundcultuur van haar stad zien.

Regie: David Verbeek

Het voorval - Armando en de mythe

'Het voorval - Armando en de mythe' is een documentaire over kunstenaar Armando, Herman Dirk van Dodeweerd. Armando maakte als kind de Tweede Wereldoorlog mee. En één specifiek voorval uit die tijd, komt steeds terug in zijn werk en interviews: het doodsteken van een Duitse soldaat. Maar is het waar?

Regie: Sjors Swierstra en Roelof Jan Minneboo

De waarheid over mijn vader

De vader van journaliste Clarice Gargard diende onder het schrikbewind van de voormalig president van Liberia, Charles Taylor. In haar ogen was haar vader een wereldverbeteraar, maar naarmate ze meer ontdekt, slaan de twijfels toe. In de documentaire ‘De waarheid over mijn vader’ gaat Clarice - samen met regisseur Shamira Raphaëla - op zoek naar het ware gezicht van haar vader, van wie ze grotendeels gescheiden is opgegroeid.

Regie: Shamira Raphaëla en Clarice Gargard

De zaak Tuitjenhorn

De documentaire ‘De Zaak Tuitjenhorn’ volgt weduwe Anneke Tromp in haar strijd met de overheid om eerherstel voor haar man. Een film over de kwetsbaarheid van de huisarts in het grijze gebied van acute stervensbegeleiding.

Regie: Sarah Vos