Op vrijdagavond 4 oktober zijn de Gouden Kalveren, de grote prijzen van de Nederlandse film, op het Nederlands Film Festival uitgereikt. Dit zijn de winnaars in de documentairecategorie├źn van 2019.

Beste lange documentaire

In Living the Light portretteert filmmaker Marie Claire Pijman de Nederlandse cameraman Robby Müller (1940-2018), die de beelden schoot voor klassiekers als Paris, Texas (1984), Down by Law (1986) en Breaking the Waves (1996). Ze zou aanvankelijk Müllers omvangrijke privéarchief digitaliseren, maar trof zulk mooi materiaal aan, dat ze besloot deze documentaire te maken. Een documentaire waaraan o.a. regisseurs Wim Wenders, Jim Jarmusch en Lars von Trier inzichtelijk en vol liefde vertellen over Müller. Daarnaast worden er talloze frisse, eigenzinnige privébeelden getoond, geschoten door Müller zelf. 

Beste korte documentaire

De vader van journaliste Clarice Gargard diende onder het schrikbewind van de voormalig president van Liberia, Charles Taylor. In haar ogen was haar vader een wereldverbeteraar, maar naarmate ze meer ontdekt, slaan de twijfels toe. In de documentaire ‘De waarheid over mijn vader’ gaat Clarice - samen met regisseur Shamira Raphaëla - op zoek naar het ware gezicht van haar vader, van wie ze grotendeels gescheiden is opgegroeid.

Beste montage

Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry is het meest vertaalde boek ter wereld; het verscheen in meer dan 375 talen. Regisseur Marjoleine Boonstra volgt vier vertalers.
Filmeditor Menno Boerema (postuum) wint een Gouden Kalf voor beste montage.