Vastgelijmd aan een talkshowtafel, tomatensoep tegen een Van Gogh: protest tegen de klimaatcrisis wordt steeds zichtbaarder. Makers richten hun camera op klimaatactivisten en kijken kritisch naar hun eigen gedrag. Ontdek hier films over strijders voor een duurzamere toekomst.

Oproer en rebellie

Een jonge generatie van actievoerders komt veel in beeld bij recente films. Denk aan Klimaatrebellen - tussen hoop en wanhoop waarin we twintigers van actiegroep Extinction Rebellion volgen. Deze club komt ook aan bod in de docu Oproerkraaiers van Sunny Bergman. Dat actievoeren een lange, eenzame strijd kan zijn, zie je in We Are Fucked. De acties zijn geweldloos, maar niet zonder gevolgen.

Bizarre (of briljante) acties

Weer een heel andere insteek om klimaatproblematiek op de kaart te zetten zien we in De Klimaatverkenner. In Nicolaas Veuls nieuwste documentaire gaat de maker op zoek naar een plan B. Kunnen alle Nederlanders misschien evacueren naar Noorwegen als de zeespiegel stijgt?

Aanpakkers en opruimers

Makers bevragen zichzelf

Begint een betere wereld echt bij jezelf? Marijn Frank onderzoekt waar haar Vleesverlangen vandaan komt en Maker van Morgen Eli Idsart vraagt zich af of hij zijn eigen kip na twee weken nog kan slachten en opeten in Kippenhuis.

In de korte documentaires Goodwill Dumping en Koop een nieuwe zit een kritische knipoog naar onze consumptiemaatschappij. Wat gebeurt er eigenlijk met onze gedoneerde kleding en waarom kopen we constant nieuwe spullen?

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!