3Doc

De klimaatverkenner

VPRO

Waarom gaan wij er vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt en grote delen van ons land onder zeeniveau liggen? Nicolaas Veul verkent de toekomst én gaat op zoek naar een plan B.

Nicolaas start zijn verkenning in Gouda, waar in de polder flink wordt gebouwd op vijf meter onder NAP. Hoe voelen de bewoners zich daarbij? Maken zij zich zorgen over de toekomst van hun huis, van hun kinderen?

Vervolgens reist Nicolaas naar Wales, waar de bewoners van het dorpje Fairbourne te horen hebben gekregen dat ze hun huizen binnen nu en dertig jaar dienen te verlaten. Door de stijgende zeespiegel is het kustplaatsje niet langer te beschermen en er is geen financiële compensatie.

Zou dit ook met onze steden en dorpen kunnen gebeuren? Hij ontmoet Nederlanders die al hogerop zijn gaan wonen vanwege deze angst. 

Zijn verkenning leidt Nicolaas naar Noorwegen, dat volgens onderzoek niet alleen een van de beste plekken is om te wonen, maar ook om de klimaatcrisis te overleven. Ligt daar onze toekomst?

En zitten de Noren wel op ons te wachten? Is de vlucht naar Noorwegen inderdaad de goede optie voor ons Nederlanders? Nicolaas neemt de proef op de som. 

Meer over klimaat