Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat het nutteloos voelt om je huis te schilderen? Als de toekomst zo zwart lijkt dat je je ambities kwijtraakt? Zijn dit soort klimaatzorgen te genezen?

Janna Reinsma en haar goede vriendin Lone reageren heel verschillend op de klimaatcrisis. Beiden zijn bezorgd over de nabije toekomst, maar Janna steekt desondanks toch vrij vrolijk haar kop in het zand, terwijl Lone er vaak met bezwaard gemoed aan denkt.

Zondvloed
Klimaatangst wil ze dat niet noemen. Lone: “alsof ik dagelijks denk dat de zondvloed komt of zo”. En toch werpt het klimaat een schaduw over het dagelijks leven en beïnvloedt het haar ambities: “Ik vind bijna geen enkel werk relevant in de context van een wereld die vergaat.

Is het doemdenkerig om zo te somberen over hoe onze diersoort zichzelf te gronde richt? Valt klimaatverdriet te fiksen? Of hebben we allemaal een gezonde dosis klimaatangst nodig?

Klimaatcursus
Op zoek naar een antwoord gaan Janna en Lone samen op klimaatcursus. Maar Janna heeft een geheime missie: ze hoopt stiekem haar vriendin te genezen van klimaatzorgen en milieumelancholie. En dat blijkt lang niet zo makkelijk.

“Ik vind bijna geen enkel werk relevant in de context van een wereld die vergaat.”

Lone

Regie: Janna Reinsma
Techniek: Alfred Koster
Eindredactie: Jair Stein

Onderdeel van het Oorzaken Festival (1 t/m 4 juli)
Klimaatschaduw is gemaakt voor DOCS en het Oorzaken Festival. Dit festival voor verhalende podcasts vindt plaats van 1 t/m 4 juli in Amsterdam. Op het Oorzaken Festival wordt Klimaatschaduw twee keer ten gehore gebracht, in een programma rond het thema klimaatverandering, samen met de documentaire Het bos heeft ons niet nodig van Joyce de Badts en Tom Loois. Bekijk hier het complete programma: https://oorzaken.org/festival

Over de maker
Janna Reinsma is cultuurjournalist en redacteur. Ze schrijft over kunst en cultuur, is eindredacteur bij de Volkskrant en werkt mee aan Perdu’s poëziepodcast De verloren tijd. Ze debuteerde onlangs als documentairemaker met Humeurig (DOCS afl. 10). Meer informatie: www.jannareinsma.nl