2Doc:

Esther & de wet, de zaak tegen Shell

EO

Esther Kiobels echtgenoot Barinem werd in 1995 in Nigeria geëxecuteerd, na protesten van milieuactivisten tegen vervuiling door oliewinning van Shell in Ogoniland (Nigeria). Bijna 25 jaar later sleept Esther multinational Shell voor de Nederlandse rechter.

Esther & de wet, de zaak tegen Shell

Maandag 12 februari 2024

NPO 2 22:20

Meer over deze documentaire

In de jaren '90 kwam het Ogoni-volk in de olierijke Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning leverde Shell enorme winsten op, terwijl de landbouwgronden en viswateren van de lokale bevolking ernstig werden vervuild.

Door de aanhoudende protesten trok Shell zich terug uit Ogoniland. Vervolgens werden de leiders van de protestbeweging opgepakt en beschuldigd van moord. Barinem Kiobel, de echtgenoot van Esther, was een van de negen mannen die in 1995 door het Nigeriaanse militaire regime werden geëxecuteerd. Dit gebeurde na een proces vol onrechtmatigheden waarin Shell een dubieuze rol speelde.

In Esther & de wet, de zaak tegen Shell wordt Esther gevolgd vanuit Dallas naar Nigeria. Volgens haar heeft Shell het Nigeriaanse regime destijds aangespoord om haar echtgenoot Barinem, samen met de milieuactivisten, te arresteren. Ze probeert getuigen te mobiliseren om haar te helpen bij haar rechtszaak tegen Shell in Nederland. In de rechtszaal in Den Haag wordt Esther bijgestaan door een toegewijd team van advocaten onder leiding van Channa Samkalden.

Regie: Tatiana Scheltema
Omroep: EO
Producent: Docmakers

In de media

Meer documentaires over mensenrechten