2Doc:

The Yes Men Are Revolting

VPRO

Terwijl het steeds slechter met het milieu gaat, ondernemen 'The Yes Men' Andy en Mike een missie om de planeet te redden. De beruchte activisten blijven verrassen met de ene stunt na de andere. Is het nog mogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?

De laatste twee decennia hebben de beruchte Yes Men hilarische stunts en bizarre grappen uitgehaald. Ze liepen rond in idiote pakken en deden zich voor als anderen om grote bedrijven en overheden uit te dagen. Bewapend met zelfgemaakte outfits, valse naambordjes en een gebrek aan schaamte kletsten de twee zich overal binnen.

Na The Yes Men en The Yes Men Fix the World tonen Andy Bichlbaum en Mike Bonanno in dit derde deel zich van hun persoonlijke kant. Hun activistische bestaan heeft zijn tol geëist van vriendschappen, relaties en banen. Nu ze tegen de veertig lopen nemen ze hun prioriteiten onder de loep. Mike heeft steeds minder tijd voor actievoeren omdat hij vader is geworden en Andy kampt met relatieperikelen. Ook kijken de mannen kritisch naar het effect van hun campagnes: hebben al die gekke initiatieven wel de gewenste uitkomst? Of is het onmogelijk om de wereld te veranderen met deze vorm van activisme?

Regie: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno en Laura Nix

IDFA Masters: In gesprek met The Yes Men

Zeven van ’s werelds belangrijkste documentairemakers worden geïnterviewd door Ersin Kiris tijdens IDFA. Hij praat met hen over hun oeuvre en over één van hun films die vervolgens aansluitend wordt uitgezonden. In de derde aflevering ontvangt Ersin Kiris documentairemakers The Yes Men aan zijn bar.

Meer documentaires over activisme