2Doc:

The Giant is Falling

EO

Het ANC van president Jacob Zuma kreeg bij de lokale verkiezingen in Zuid-Afrika in 2016 zware klappen.

Actueel

Jacob Zuma stapt per direct op als president van Zuid-Afrika. Dat maakte hij op 14 februari 2018 bekend in een toespraak.

Het ANC van president Jacob Zuma kreeg bij de lokale verkiezingen in 2016 zware klappen. De uitslag vormt de grootste verkiezingsnederlaag voor de partij sinds het in 1994 aan de macht kwam. Is dit electorale verlies alleen te wijten aan de discutabele leiding van Zuma? Of is er meer aan de hand?

Filmmaker Rehad Desai duikt in de recente geschiedenis van zijn land om deze historische gebeurtenis te verklaren en kijkt kritisch en met onverhulde verbazing terug op tientallen jaren onafgebroken ANC-politiek. Is er iets terechtgekomen van de droom die het volk ten tijde van Nelson Mandela koesterde: een voorbeeldland worden, zonder racisme en zonder armoede?

Gedegen en waar mogelijk met humor onderzoekt Desai heden en verleden. Archiefbeelden, waaronder de gewelddadige Marikana-moorden in 2012, worden afgewisseld met interviews met politici, historici en journalisten. Na een intense en openhartige zoektocht trekt Desai zijn conclusies over de toekomst van het land en het ooit oppermachtige ANC.

Regie: Rehad Desai

Recensies

Meer over Zuid-Afrika