Holland Doc

Onder vrouwen

HUMAN, VPRO, IKON

Hoe kun je mannen behagen zonder jezelf te verliezen? Hoe bouw je een stabiele relatie op die langer standhoudt dan een proefabonnement op een tijdschrift en waarbij ook de lol van seks de tand des tijds doorstaat?

In een dorp in Zambia gaat documentairemaakster Kim Brand, via de initiatierites van vrouwen naar volwassenheid, op zoek naar de levenslessen, die de vrouwen er met elkaar delen. Hiermee hoopt ze antwoord te krijgen op de vragen die haar al jarenlang bezighouden. Wat hebben vrouwen in een Afrikaans dorp te bieden aan een vrijgevochten, verwende maar ook onzekere westerse vrouw?

Documentairemaker Kim Brand komt voor het eerst in aanraking met deze vrouwen en hun inwijdingsrituelen als zij vier jaar geleden enige tijd in Zambia verblijft. Met verwondering ziet ze hoe meisjes van haar leeftijd van andere vrouwen uit het dorp ('tantes') op buitengewoon praktische wijze lessen in liefde krijgen als voorbereiding op het volwassen leven. Ze beseft dat zij dit in het 'vrije Westen' allemaal zelf moet uitzoeken en praat daarover met de vrouwen. Al snel maakt ze deel uit van een wereld van rituelen, intimiteit, houvast en van een vrouwengroep die elkaar steunt waar nodig. Die onderlinge vertrouwensband is precies wat Kim in Nederland zo hartstochtelijk mist.

De ervaringen die de filmmaakster opdoet laten haar niet meer los. Na een aantal stukgelopen relaties en een nieuwe liefde in haar leven besluit ze in 2012 terug te gaan naar Zambia. Ze kan wel wat levens- en vooral liefdeslessen gebruiken. Zeven dagen lang volgt ze de initiatie van twee jonge meisjes en praat ze met de vrouwen uit het dorp over het huwelijk en de rol van de vrouw. Ook Kim ondergaat gedurende een paar dagen de rituelen van de inwijding. Onwennig draait ze met haar heupen om te leren hoe ze haar man moet prikkelen. Ook leert ze dat ze na de 'daad' in haar handen moet klappen om de man te bedanken.

Stellen ze zich daarmee niet heel afhankelijk en kwetsbaar op? Zelf zien de vrouwen dat anders. Ze zijn sterk, want "je moet een sterke vrouw zijn, die het huwelijk draagt. Die voor de kinderen zorgt en voor de man. En die ervoor zorgt dat hij bij je blijft". En wat er ook gebeurt, de vrouwengroep zal je steunen.

Regisseur: Kim Brand