Peter Delpeut, HUMAN, 2012

Immer Fernweh

HUMAN

In de jaren zeventig van de vorige eeuw begon Johanna Kaiser haar schilderscarrière. Ze was toen al ruim zestig jaar en autodidact. Ze schilderde uitbundige fantasiebloemen die vanaf het doek leken te spatten. En dromerige landschappen die een niet te stillen verlangen naar verre oorden uitdrukten: 'Immer Fernweh'.

Portret van de Oost-Duitse kunstenares Johanna Kaiser (1912-1991).

In Immer Fernweh worden fragmenten uit het dagboek van Johanna Kaiser voorgelezen door de vermaarde Duitse actrice Ursula Werner.

"Ik was eeuwig ontevreden, een eeuwig hongerende vrouw. Mijn lief dagboek – jij begrijpt me toch! Alles wat onvervuld is, leg ik in mijn schilderijen, in mijn kleuren en vormen. De bloembladeren boetseer ik als een liefdesnacht. Groots en overweldigend. Want zulke nachten heb ik nooit gekend. "

Hartstochtelijk

Samen met opnamen van haar schilderijen en citaten van familie en bekenden tonen ze in vijf hoofdstukken een hartstochtelijke vrouw.


"Heb een paar schilderijen gemaakt, goed of niet goed, maakt niet uit.
Ik moet schilderen, anders heb ik mijn tijd verkwist.
Dan zijn mijn weinige dagen hier op deze aarde zonder inhoud."

Gouden kalf

Immer Fernweh werd tijdens het Nederlands Film Festival 2012 onderscheiden met een Gouden Kalf voor beste korte documentaire.
Uit het juryrapport:
"Het meesterlijke van de film ligt in de moed die wordt getoond om van de gebaande paden af te wijken zonder het zicht te verliezen op het onderwerp. Sterker nog: juist doordat nieuwe vormen zijn gevonden, wordt de concentratie vergroot en daarmee ook het inzicht en de ontroering van de toeschouwer op alles waar het in de film over gaat. Tezamen met de uitgelezen precisie in cameravoering en geluid is het de inbreng van een andere en letterlijke vertellaag, waardoor deze film uitstijgt boven het genre. Daarmee bewijst de film tevens dat er nog steeds veel te ontdekken valt in de manier waarop filmmakers verhalen vertellen."

Regisseur aan de Keukentafel: 24 juli 2013 - Holland Doc 24 - 23.30 uur

Schakel na afloop van de documentaire Immer Fernweh op Nederland 2 over naar Holland Doc 24 voor een aflevering van Regisseur aan de Keukentafel met filmmaker Peter Delpeut. 

Regisseur aan de Keukentafel

Bekijk ook: