Niek Koppen, NTR, 2013

Levende klederdracht

NTR, NPS

Regisseur Niek Koppen, dit jaar filmmaker in focus op het IDFA, portretteert in zijn nieuwste documentaire 'Levende klederdracht' twaalf dames die nog dagelijks klederdracht dragen. Zij behoren tot de laatste generatie die deze kleurrijke traditie in leven houdt. De meesten zijn ouder dan tachtig en zijn tegen wil en dank levende monumenten geworden.

De documentaire Levende klederdracht is een ode aan een verdwijnende Nederlandse traditie. Niek Koppen portretteerde daarvoor twaalf dames die geen andere kleding bezitten dan klederdracht. Ze behoren tot de laatste generatie die deze traditie - al dan niet bewust - in leven houdt.

Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het maar om in totaal enkele tientallen dames, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed. De traditionele kleding is een onlosmakelijk deel van het leven van de dames en, ondanks dat ze vaak als levende monumenten worden gezien met alle ongemakken van dien, zou geen van hen zou nog vrijwillig naar 'burgerkleding' overstappen.