Holland Doc

Wrong time, wrong place

HUMAN

Het drama in Noorwegen, aangericht door Anders Behring Breivik, veranderde voorgoed de levens van nabestaanden en overlevenden uit verschillende landen. Zij vertellen hun persoonlijke ervaringen en de toevalligheden die daaraan voorafgingen. Hoe kwamen zij op het verkeerde moment op de verkeerde plek?

Afgewisseld met lange shots en sfeerbeelden van het tot spookeiland verworden Utøya doen de geportretteerden in Wrong time, wrong place hun emotionele verhaal. De Noorse ambtenaar Harald zat net op zijn werk toen de autobom in het centrum van Oslo recht voor zijn gebouw ontplofte, en raakte alleen gewond. De Oegandese vluchteling Rita was zwanger, had eigenlijk geen geld, maar besloot op het laatste moment toch af te reizen naar Utøya. En ook de Noorse Hakon was bijna niet gegaan, omdat er regen was voorspeld - uiteindelijk belandde hij op dezelfde boot als Breivik en wist hij ternauwernood aan diens kogelregen te ontsnappen.

De ouders van Tamta uit Georgië geloven dat het lot van hun doodgeschoten dochter al vast lag in oude religieuze geschriften, maar haar vriendin Natia weet zeker dat zij het overleefd zou hebben als ze bij elkaar waren gebleven. Hoeveel invloed wij ook trachten te hebben op het lot, uiteindelijk heeft het toeval het laatste woord.

Regisseur: John Appel