Holland Doc: Een man weet niet wat hij mist

Een man weet niet wat hij mist

VPRO

In deze documentaire gaan de bevriende makers Tim (26) en Nicolaas (29) op zoek naar de grenzen van hun eigen seksualiteit. Beiden zijn homo, tenminste, dat denken ze.  Maar hoe zeker zijn ze daar eigenlijk van?

'Homo', 'hetero' of 'bi': zijn dat niet eigenlijk gewoon maar etiketten voor een hokje, waar we onszelf in plaatsen omdat de maatschappij van ons verwacht een keuze te maken? Tim besluit uit zijn hokje te stappen en probeert voor het eerst in zijn leven seks te hebben met een vrouw. Met dit experiment wil Tim ondervinden waar de grenzen van zijn seksualiteit liggen. Is hij wel zo homo als hij denkt of ligt het wellicht iets gecompliceerder?

In de film wordt Tim gevolgd door Nicolaas terwijl hij zich voorbereidt op zijn hetero ontmaagding. Tim volgt daarom een workshop bij een sekscoach die hem introduceert in de vrouwelijke seksualiteit. Volgens haar draait het allemaal om het wezenlijk contact maken met de ander en is de voorkeur voor geslacht ondergeschikt aan een emotionele verbintenis. Ook wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke heeft een onconventionele visie op seksualiteit: ze verwijst naar het dierenrijk en stelt dat iedereen bi is.

Nicolaas en Tim filosoferen in de film over hun eigen seksualiteit en hoe deze wordt gedefinieerd. Als het meisje dat met Tim het experiment wil aangaan is gevonden, reizen de jongens af naar haar woonplaats: Parijs. Liggen de grenzen van Tims seksualiteit echt zo vast als hij altijd dacht?

Regisseurs: Tim den Besten en Nicolaas Veul

Meer documentaires?