Holland Doc

Alles voor een lach - Het mysterie Rob van Liempt

HUMAN

In deze korte documentaire van Thomas Gast en Merijn Scholten blikken o.a. Theo Maassen, Hans Teeuwen en Raoul Heertje terug op de onstuimige carrière van het grote stand-up comedy talent Rob van Liempt.

Van Liempt was dé succesvolle man in de beginjaren van Comedytrain. Zijn landelijke doorbraak stond voor de deur. Maar dan komt er plotseling een einde aan zijn veelbelovende carrière. De jongen die het in zich had om de allergrootste te worden raakte begin jaren negentig in de vergetelheid. Wie was hij en waarom ging het mis?

"Ik denk dat ik nu een andere cabaretier was geweest als ik hem niet had meegemaakt."
Theo Maassen.

"Hij was eigenlijk geniaal op een manier die wij helemaal niet meer kennen." Raoul Heertje.

In Alles voor een lach vertellen de mensen die begin jaren ‘90 met hem hebben opgetreden over hun grote inspiratiebron: oud-Comedytrain-comedian Rob van Liempt. Zij schetsen het beeld van een rustige, ietwat verlegen jongen die desondanks thuishoorde op het podium. Zijn grootste kracht bestond eruit dat hij het alledaagse vanuit volstrekt eigenzinnige invalshoeken benaderde. Een originele geest die met zijn persoonlijkheid publiek en collega’s overrompelde.

"In zijn voetsporen is niemand meer getreden. Godzijdank, hoor. Als de comedytrain in zijn voetsporen was getreden, was het nu een soort Waffen SS. En dat kan nooit de bedoeling zijn van kleinkunst." Hans Teeuwen

Er worden herinneringen opgehaald aan Van Liempts eerste optredens, zijn onovertroffen acts, de reacties van het publiek. Bespiegelingen volgen over de kracht van zijn confronterende aanpak. En over de sfeer die allengs grimmiger werd. Zowel hilarische, als ook huiveringwekkende anekdotes passeren de revue.

"Dat is wat wij natuurlijk allemaal wilden maar gewoon niet durfden."  Owen Schumacher

Alles voor een lach blijkt een zoektocht naar de grenzen van de humor. Naar het punt waar comedy ophoudt grappig te zijn.

"Rob was iemand, die kwam uit een parallel universum."  Pieter Bouwman

Regisseur: Daniel Dow & Nils Vleugels

ALLES VOOR EEN LACH from DPPLR on Vimeo.