Hannie Van den Bergh en Jan van den Berg, HUMAN, 2012

Higgs - Naar het hart van de verbeelding

HUMAN, VPRO, IKON

Documentaire over de zoektocht naar het Higgs-deeltje. Ook wel The God Particle genoemd. De 'missing link' uit de deeltjesnatuurkunde. Bij CERN, het natuurkundig laboratorium op de grens van Frankrijk en Zwitserland, vindt het grootste onderzoeksproject uit de geschiedenis plaats: de krachtigste deeltjesversneller ooit.

De afgelopen maanden filmden de makers de opwinding omtrent de eerste onderzoeksresultaten bij CERN en afgelopen weekend bezochten ze Peter Higgs; 48 jaar na diens voorspellende publicatie zal hij woensdag te horen krijgen of zijn theorie definitief wordt bevestigd door de onderzoeksdata. De film volgt professor Stan Bentvelsen, programmaleider van de Nederlandse onderzoeksgroep bij CERN.

Vanaf de voorbereidingen op de start van het experiment tot een paar dagen geleden als hij Peter Higgs op diens vakantie op Sicilië op de hoogte stelt van de laatste ontwikkelingen en uitnodigt voor de conferentie van morgenochtend. Ondertussen leggen internationale wetenschappers uit wat een Higgs-deeltje eigenlijk is. En vertelt Peter Higgs, de Schotse natuurkundige naar wie het deeltje is vernoemd, hoe hij in de zomer van 1964 tot zijn baanbrekende ontdekking kwam.

Higgs is een documentaire van Hannie van den Bergh en Jan van den Berg. De afgelopen jaren creëerden zij theatervoorstellingen en multimedia projecten onder de titel De verbeelding van onzichtbare dimensies; Ontdekkingsreizen naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Avontuurlijke dialogen tussen kunst en wetenschap.