Holland Doc

Carmen meets Borat

IKON

Carmen is een Roemeens meisje van zeventien jaar. Ze woont in een zigeunerdorp in de Karpaten, waar veel mannen zich dagelijks in de kroeg van haar vader bezatten en luidruchtig grove taal uitslaan. Haar plan om te emigreren valt in duigen wanneer een Amerikaanse filmploeg in haar dorp neerstrijkt om opnames te maken voor de film Borat.

Het dorp wordt in de openingsscène gebruikt om het milieu van de hoofdpersoon te schilderen. Borat zet de dorpelingen neer als karikaturen van primitieve zigeuners, zogenaamd Kazachstan. Zo laat hij de opa van Carmen optreden als abortusexpert, terwijl hij met een lasapparaat voor de camera poseert. Even later omarmt hij een vrouw die hij introduceert als zijn zuster en de op vier na beste hoer van Kazachstan. De dorpelingen verstaan geen woord Engels en lachen te goeder trouw in de camera. 

De commotie die ontstaat nadat de film is uitgebracht, haalt de wereldpers, met als gevolg dat televisieploegen uit de Verenigde Staten en Europa naar Carmens dorp trekken om de reacties van de gedupeerden te filmen. De chaos wordt compleet als een gewiekste Amerikaanse advocaat geld ruikt en de dorpelingen een worst van dertig miljoen dollar schadeclaim in het vooruitzicht stelt. Vanaf dat moment waant iedereen zich rijk, wantrouwt elkaar en maakt ruzie.

Regisseur: Mercedes Stalenhoef