Op het Nederlands Film Festival in Utrecht worden jaarlijks de Gouden Kalveren uitgereikt aan de beste films en documentaires. Bekijk de genomineerde documentaires van 2017.

Genomineerden: Beste lange documentaire

De kinderen van juf Kiet

Regisseurs Petra en Peter Lataster volgen een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen uit alle windstreken. Sommige van hen komen uit oorlogsgebieden.

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Film over het mysterie van muziek, de bezieling van musici en de onstuitbare bevlogenheid waarmee componist en dirigent Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.

Radio Kobani

De Koerdische Dilovan begint een radiostation in de Syrische stad Kobani nadat IS daar in 2014 is verdreven en de wederopbouw begint. Voor Dilovan zelf is het een manier om haar trauma's te verwerken.

To Stay Alive - A Method

Iggy Pop presenteert een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven, gebaseerd op een manifest van Michel Houellebecq.

Reinier van Brummelen, cameraman van deze film, is tevens genomineerd voor beste camera

Vogelparadijs

Niemand kon zo goed gevoelens van jaloezie, geilheid, woede en verdriet in tekeningen verbeelden als tekenaar Peter Vos. Regisseur David de Jongh ontrafelt in de documentaire via het werk van Vos diens passies en demonen, in navolging van het credo van Vos: 'In je werk kun je je niet verbergen'.

Genomineerd voor Beste muziek en Beste montage

How to Meet a Mermaid

Wat is de aantrekkingskracht van water? Waarom verdwijnen mensen in de zee? Een filosofisch-essayistische en persoonlijke verkenning van Coco Schrijber naar de schoonheid én het gevaar van de zee.

Genomineerden Beste korte documentaire

De jacht op mijn vader

Eric Lie is een levende legende in Suriname. Hij is berucht vanwege zijn grote liefde voor vrouwen en zijn jachtpartijen in het regenwoud en geniet veel aanzien als een van de hoogstopgeleide Taekwondo-grootmeesters van de wereld. Maar voor schrijfster Karin Amatmoekrim is hij vooral de vader die in haar leven schitterde door afwezigheid.

Snelwegkerk

Documentaire over mensen die in Duitse 'snelwegkerken' op zoek zijn naar wat hen ten diepste beroert. Aan de hand van een aantal personages en openhartige teksten uit het Anliegenbuch ontstaat een mozaïekvertelling, die het menselijke verlangen naar houvast verbeeldt.

Deze film wordt later dit jaar uitgezonden in 2Doc

A*sy*lum

Heen en weer geslingerd tussen depressie en euforie is David Brown (29) in de zoveelste psychiatrische instelling beland. ‘Bang voor de dood, en bang om te leven’, zoals hij zelf zegt. ‘Wat moet je dan?’ Met verhalen en humor probeert hij de gekte op afstand te houden. Lukt het hem om weer op eigen benen te gaan staan of verandert hij in een van de ‘valiumzombies’ die hij nu nog parodieert?

Deze film wordt later dit jaar uitgezonden in 2Doc

Bekijk ook de genomineerden van vorig jaar