2Doc:

To Stay Alive - A Method

VPRO

Iggy Pop presenteert een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven, gebaseerd op een manifest van Michel Houellebecq.

Iggy Pop presenteert ons een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven in deze onpersoonlijke wereld. Hij baseert zich daarbij op 'Overleven - een handleiding' van Michel Houellebecq, en op zijn eigen ervaringen als beginnend rockartiest. Hielpen Iggy en Michel elkaar om te overleven?

Een documentaire waarin Iggy Pop in zijn zonovergoten tuin in Miami het manifest 'Overleven - een handleiding' van Michel Houellebecq leest en voordraagt. Een film waarin we in Frankrijk Houellebecq en de mensen uit zijn wereld tegenkomen op wier levensverhalen deze tekst gebaseerd is. Iggy komt al lezend ook zichzelf tegen: hij herkent zijn eigen moeizame begin als artiest in het boekje van Houellebecq. Een film van mijmeringen, interviews en dialoog, waarin Iggy zich met het betoog van Houellebecq vaak rechtstreeks tot de kijker richt. Een oproep om de ketenen af te werpen en 'er voor te gaan'.

Regie: Erik Lieshout, Reinier van Brummelen en Arno Hagers

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne met regisseur Erik Lieshout over zijn documentaire 'To Stay Alive: A Method'.

Fragmenten

 • Recensies

  "In To Stay Alive - A Method wordt Houellebecq geen moment zwaar"

  "De huid van Iggy Pop, dat is een kunstwerk op zich"

  Interview Erik Lieshout

  "Toen we voor het eerst over het plan spraken, vond hij dat ik te positief dacht. Kan dat allemaal niet wat somberder!"

  Meer Michel Houellebecq

  De laatste woorden van Houellebecq

  Michel Houellebecq, de meest controversiële Franse schrijver van dit moment, oogst met zijn boeken wereldwijd succes. In ‘De laatste woorden van Houellebecq’ praat het enfant terrible van de Franse literatuur over universele thema's.