2Doc:

De kinderen van juf Kiet

KRO-NCRV

In 'De kinderen van Juf Kiet' volgen regisseurs Petra en Peter Lataster een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen uit alle windstreken. Sommige van hen komen uit oorlogsgebieden.

Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze is liefdevol en altijd rechtvaardig. Haar geduld is oneindig. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen.

In een observerende stijl volgen Petra en Peter Lataster vier leerlingen in de klas van juf Kiet. De film wordt vanuit het perspectief van de kinderen verteld: we zien hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal, ruzies en ontluikende liefdes, vriendschappen die ontstaan en weer teloorgaan. De liefdevolle, maar strenge hand van juf Kiet werkt helend voor de kinderen. Langzamerhand winnen ze aan zelfvertrouwen. Dankzij het geduld en de toewijding van de onderwijzeres ontstaat uiteindelijk een liefdevolle gemeenschap.

'De kinderen van juf Kiet' is een hartverwarmende, grappige en aangrijpende documentaire; een film waardoor je je als kijker weer op de lagere school waant; een ode aan de juf die ieder kind verdient.

Regie: Peter en Petra Lataster
Omroep: KRO-NCRV

Meer over deze documentaire

DocTalks: in gesprek met regisseurs Peter en Petra Lataster

Ersin Kiris gaat in DocTalks in gesprek met regisseursechtpaar Petra en Peter Lataster, makers van de documentaire 'De kinderen van juf Kiet' en diens opvolger 'Jij bent mijn vriend'. De documentaire werd derde in de verkiezing van de beste 2Doc van de afgelopen vijf jaar.

'De kinderen van juf Kiet' in de media