2Doc:

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

VPRO

Film over het mysterie van muziek, de bezieling van musici en de onstuitbare bevlogenheid waarmee componist en dirigent Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.

Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw (78) heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog, draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion.

'De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw' is een documentaire over het mysterie van muziek, de betovering en de bijzondere wisselwerking tussen Reinbert de Leeuw en jongere generaties musici. 'Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen', zegt Reinbert de Leeuw. Regisseur Cherry Duyns volgt hem vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Een film over de bezieling van die musici, de ontroering en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion.

Regie: Cherry Duyns

Regisseur aan de Keukentafel met Cherry Duyns

Dinsdag 20 december verkreeg De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw de status van Kristallen Film. De film zal worden uitgezonden op 13 april 2017 op NPO 2. Bekijk hier het interview dat Chris Kijne hield met regisseur Cherry Duyns over De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw.

Meer films kijken over dit thema