2Doc:

How to Meet a Mermaid

VPRO

Wat is de aantrekkingskracht van water? Waarom verdwijnen mensen in de zee? Een filosofisch-essayistische en persoonlijke verkenning van Coco Schrijber naar de schoonheid én het gevaar van de zee.

Van haar broer Lex, die niet is teruggekeerd van een duikvakantie, naar de Mexicaanse zeesurfer Miguel die op zoek is naar vrijheid, naar de Britse Rebecca die van een cruiseschip is verdwenen. Allemaal hebben ze hun eigen redenen om de zee als laatste toevluchtsoord te zien. De zee kan schitterend en onschuldig zijn en een volgend moment een verwoestende kracht hebben. Meanderend op, in en boven water probeert Schrijber dit ongrijpbare spanningsveld te doorgronden.

In How To Meet a Mermaid verbindt de zee de levens van Rebecca, Lex en Miguel die zich afspelen in, op en onder het wateroppervlak. De zee is een psychopaat van het zuiverste water: zowel schoonheid als gevaar, vriend als vijand. Via de stemming van het water wordt de kijker deelgenoot van de twijfels, verdriet en moed van de hoofdpersonen die hulp zoeken bij de oceaan. Ook regisseur Coco Schrijber richt zich tot de oceaan voor antwoorden over haar verdwenen broer, maar hoe begripvol, krachtig of rustgevend de zee ook is, uiteindelijk is zij gewoon water en onverschillig voor onze vragen. Rebecca, Lex en Miguel en hun nabestaanden moeten zichzelf zien te redden.

Road to IDFA met Coco Schrijber

Nadat haar broer niet terugkeert van een duikvakantie in Egypte maakt regisseur Coco Schrijber een essayistische documentaire over de schoonheid en de verwoestende kracht van de zee. Ersin Kiris begeleidt haar naar haar masterclass in Tuschinski.

VPRO Nooit Meer Slapen

Coco Schrijber is filmregisseur. Sinds 1994 maakt ze documentaires. Zoals 'First Kill', over de drang tot doden, en 'Mooie wereld', over het optimisme van zwervers. Haar documentaire over tijd en verveling, 'Bloody Mondays & Strawberry Pies', won een Gouden Kalf en was de officiële inzending voor de Oscars. Op het IDFA gaat haar nieuwe film 'How To Meet A Mermaid' in première. Via de levens van drie mensen onderzoekt ze of redenen om te leven sterker zijn dan om er een einde aan te maken. Pieter van der Wielen spreekt met Coco Schrijber.

De Bewonderaars

De jonge talentvolle filmmaker Jasmijn Schrofer ontmoet Coco Schrijber, de regisseur van 'How to Meet a Mermaid' dat op IDFA 2016 in première ging. Jasmijn vraagt haar hoe zij tegen film aankijkt.