Het Uur van de Wolf

Vogelparadijs

NTR

Niemand kon zo goed gevoelens van jaloezie, geilheid, woede en verdriet in tekeningen verbeelden als tekenaar Peter Vos. Regisseur David de Jongh ontrafelt in de documentaire via het werk van Vos diens passies en demonen, in navolging van het credo van Vos: 'In je werk kun je je niet verbergen'.

''Ik ben om te kijken en niet om bekeken te worden'' - Peter Vos

De jaszakken van tekenaar Peter Vos (1935-2010) waren altijd gevuld met potloden en schetsboekjes. Hij kón niet anders dan tekenen. Van jongs af aan voorzag hij proefwerken, brieven, eigenlijk alle papier dat hij onder handen kreeg, van tekeningen. 'Je kan het ook een ziektebeeld noemen', aldus zoon Sander Vos. Het was Vos' manier om zich te uiten.

Naast honderden virtuoze tekeningen bevat de film Vogelparadijs ook adembenemende beelden van vogels, gesprekken met intimi (waaronder collega's Peter van Straaten en Rinus Ferdinandusse) en de prachtige stem van Peter Vos in archiefopnamen. Dat maakt Vogelparadijs tot een meeslepend levensverhaal, waarin werk en leven onlosmakelijk zijn samengeklonken.

Verder lezen en luisteren over tekenaar Peter Vos

Meer documentaires over kunstenaars