Vlak na de Tweede Wereldoorlog schudden Indisch-Nederlandse rockers het Nederlandse muzieklandschap op. Hoe dit eruitzag zie je in 'Klanken van oorsprong'. Bekijk hieronder nog vijf prachtdocumentaires over en door Indische Nederlanders.

1. De stilte van een bloem

Anne Jan Sijbrandij laat zijn oom Rob (70 jaar) voor het eerst in gesprek gaan met zijn moeder (95 jaar) over het koloniale verleden van hun familie. Dit is hem zijn hele leven onthouden, maar niet zonder reden. Haar zwijgen leert hem misschien wel meer dan het spreken over het familieverleden.

In de Makers van Morgen-film De stilte van een bloem zie je hoe een zoon een generatiekloof en trauma probeert te overbruggen. Ontdek zelf in hoeverre dit hem lukt.

Regie: Anne Jan Sijbrandij

2. Buitenkampers

In Buitenkampers vertellen Indische Nederlanders voor het eerst over de gruwelijke plunderingen en moordpartijen die zij meemaakten tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De onafhankelijkheidsoorlog begon direct nadat de Japanners capituleerden in 1945. Slachtoffers en hun nakomelingen over het (generationele) trauma dat ze hieraan hebben overgehouden.

Regie: Hetty Naaijkens - Retel Helmrich

 

3. Klanken van oorsprong

Veel artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond speelden na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in de Nederlandse popmuziek. Regisseur Hetty Naaijkens toont het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond in Klanken van oorsprong.

Nederlands-Indische bands als “The Tielman Brothers” en “The Crazy Rockers” kregen direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock ‘n roll muziek. Klanken van oorsprong gaat over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden.

Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

4. Radiodoc: Wat ervan overbleef

Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945, kwamen tot eind jaren zestig zo'n 350.000 mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië naar Nederland.

Onder hen bevond zich ook de grootmoeder van Lara Nuberg. Zij was gemengd, Indo-Europees, maar opgevoed in een Europees georiënteerde familie. In deze radiodocumentaire onderzoekt Lara waarom zoveel Indo-Europeanen eigenlijk voor Nederland kozen.

Regie: Lara Nuberg

5. Ze noemen me Baboe

In Ze noemen me Baboe gebruikt regisseur Sandra Beerends verschillende verhalen van baboes om de levensloop van de (fictieve) Javaanse Alima mee te bouwen. In het koloniale Nederlands-Indië hadden rijke families altijd baboes (kindermeisjes) in huis die voor hun kinderen zorgden. Maar door de woeligheden van de eerste helft van de 20e eeuw zijn zij in de vergetelheid geraakt. Beerends wil hier verandering inbrengen door al die verhalen te verenigen in het verhaal van Alima. Dit resulteert in een prachtig, aangrijpend, poëtisch verhaal met een hartverscheurende tweestrijd.

Regie: Sandra Beerends