2Doc:

A Compassionate Spy

VPRO

Documentaire over Ted Hall, die als jonge Harvard-student meewerkt aan de ontwikkeling van de atoombom. Hij lekt cruciale informatie aan de Sovjet-Unie en weet dit vijftig jaar verborgen te houden.

A Compassionate Spy

Dinsdag 6 februari 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22:15 uur

Meer over deze documentaire

Heeft Ted Hall de wereld behoed voor een catastrofe? Als 18-jarige Harvard-student werkte hij mee aan de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom. Omdat hij zich zorgen maakt over de consequenties van een Amerikaans monopolie op zo'n krachtig wapen, besloot hij cruciale informatie te lekken aan de Sovjet-Unie. Dat explosieve geheim van hem en zijn vrouw Joan weet hij, ondanks aanhoudende intimidatie van de FBI, meer dan vijftig jaar verborgen te houden.

Ted Hall wordt in 1944 als 18-jarige Harvard-student gerekruteerd voor het ultrageheime Manhattan Project. Als jongste wetenschapper en briljant natuurkundige werkt hij mee aan de ontwikkeling van de Amerikaanse atoombom. Wanneer duidelijk wordt dat de Duitsers de oorlog gaan verliezen, maakt Hall zich steeds meer zorgen over de consequenties van een Amerikaans monopolie op zo'n krachtig wapen. Hij besluit cruciale informatie te lekken aan de Sovjet-Unie.

In A Compassionate Spy kijken Ted en Joan Hall terug op die periode en de vijftig jaar zwijgen die erop volgden. Regisseur Steve James combineert een bijzonder liefdesverhaal met een spionagedrama en een korte geschiedenis van de Koude Oorlog.

Regie: Steve James
Omroep: VPRO
Producent: Kartemquin Films

Meer over geschiedenis