2Doc:

Het is geen Verleden - 08 12 1982

HUMAN

Terugblik op de gebeurtenissen in de nacht waarin 15 mannen gefolterd en vermoord werden in Fort Zeelandia in Paramaribo, Suriname - vertelt aan de hand van getuigenissen, archiefbeelden en het werk van kunstenaars.

In de documentaire Het is geen Verleden - 08 12 1982 spreekt journalist Noraly Beyer met Surinaamse jongeren en generatiegenoten over een verleden dat geen verleden blijkt te zijn. De documentaire bevat getuigenissen en reconstructies die ontleend zijn aan het 8-decemberstrafproces, dat leidde tot een vonnis van twintig jaar voor voormalig legerleider en oud-president Desi Bouterse.

Voor veel mensen heeft de decembernacht van 1982 Suriname voorgoed veranderd. De folteringen en moorden die in Fort Zeelandia plaatsvonden worden door professor John Dugard, Zuid-Afrikaanse mensenrechtenexpert, betiteld als 'misdrijven tegen de menselijkheid'.

Noraly Beyer spreekt in Het is geen Verleden - 08 12 1982 met onder andere Dugard, advocaat Gerard Spong, studenten van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo en verschillende hedendaagse kunstenaars. Daarnaast voert Beyer gesprekken met getuigen die niet eerder hun verhaal deelden, zoals toenmalig verpleegkundig directeur Rita Small van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en uitvaartmedewerker Cornelly Bruyning. Violist Yannick Hiwat schreef het nummer 08 12 1982, de soundtrack van de film.

Regie: Ida Does
Omroep: HUMAN

Wat is er gebeurd in Suriname?

De beste docu's over Suriname op 2Doc.nl