Benieuwd wat er de komende tijd zoal op 2Doc.nl en NPO Start verschijnt? De redactie tipt alvast vijf documentaires en docuseries die in de loop van de maand mei te zien zijn - op televisie én online.

Een goede dood (BNNVARA)

Jarenlang kampte de moeder van documentairemaker Elena Lindemans met ernstige psychische problemen. Haar euthanasieverzoek werd afgewezen en enkele dagen later zag ze geen andere uitweg dan van een flat te springen. Lindemans maakte er de veelgeprezen film Moeders springen niet van flats over. 

Nu, ruim twintig jaar later, onderzoekt de regisseur of er iets is veranderd in de hulpverlening aan mensen die geestelijk lijden en een uitgesproken wens hebben om te sterven. Worden zij nu wel gehoord? Of staan zij er nog vaak alleen voor?

Regie: Elena Lindemans
Maandag 6, 13, 20 en 27 mei om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Moederhart (KRO-NCRV)

“Job is 2 meter lang en al 58 jaar mijn baby. Ik zal voor hem blijven zorgen, zo lang ik dat kan” zegt Tineke over haar zwaar gehandicapte volwassen zoon. Nu is ze 92 jaar en weet ze niet hoe lang ze het nog fysiek vol houdt. Tineke is vastbesloten haar zoon te blijven beschermen en de controle te houden op de zorgkwaliteit. Als zij het niet doet, wie doet het dan wel en wat gebeurt er dan met Job? Een documentaire over moederschap en de grenzen ervan.

Regie: Nousjka Thomas
Donderdag 9 mei om 22.10 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Metissen van België (NTR)

Precies 60 jaar na de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi vertelt de driedelige documentairereeks 'Metissen van België' de onthutsende geschiedenis van honderden onwettige kinderen uit de Belgische koloniale periode in Rwanda. 

‘Kinderen van de zonde’, waren het. Verwekt door een witte vader bij een zwarte moeder. De Belgische regering haalde deze 'metissen' weg bij hun moeders en plaatste hen in een internaat in Save, Rwanda. Net voor de onafhankelijkheid moesten ze ook daar weg en werden ze halsoverkop naar België overgebracht. De serie vertelt de verhalen aan de hand van drie 'metissen': Jaak, Jacqueline en Paul.

Regie: Ken Kamanayo en Steven Crombez
Woensdag 15, 22 en 19 mei om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Spijtmoeders (VPRO)

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? 'Spijtmoeders' is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Regisseur Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken.

De verhalen van de moeders worden verteld door hyperrealistische poppen, maar wel met hun echte stemmen. Door de vrouwen onherkenbaar in beeld te brengen konden ze vrij praten over hun ervaringen. De poppen worden afgewisseld met stop-motionscènes die de innerlijke wereld en de sleur van het dagelijks leven van de moeders verbeelden.

Regie: Milou Gevers
Donderdag 16 mei om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Daughter of Genghis (VPRO)

De Mongoolse Gerel Byamba is een neo-nationalist, hardcore feminist én een alleenstaande moeder. Als leider van de volledig uit vrouwen bestaande ultrarechtse bende Gerel Khas strijdt ze voor een raciaal zuiver Mongolië, waarbij ze geweld niet uit de weg gaat.

In Daughter of Genghis volgen filmmakers Kristoffer Juel Poulsen, Christian Als en Knud Brix Byamba zeven jaar lang tijdens haar vurige strijd. Maar de alleenstaande moeder worstelt ook met de zorg voor haar zoon, die verwaarloosd wordt en het onderspit dreigt te delven. Naast een persoonlijk portret van Gerel Byamba is Daughter of Genghis een fascinerend portret van Mongolië: een enorm land met een kleine bevolking, ingeklemd tussen het machtige China en Rusland.

Regie: Kristoffer Juel Poulsen, Christian Als en Knud Brix
Maandag 20 mei om 23.15 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl