Benieuwd wat er de komende tijd zoal op 2Doc.nl en NPO Start verschijnt? De redactie tipt alvast vijf documentaires die in de loop van de maand juli te zien zijn.

Moeder Suriname (NTR)

Een aangrijpende documentaire van schrijver Tessa Leuwsha, die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Leuwsha's grootmoeder Fansi, te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Fansi’s persoonlijke verhaal weeft zich naadloos samen met de nationale geschiedenis van Suriname. Fansi ís Suriname, en deze film brengt de diepgaande band op unieke en emotioneel meeslepende wijze tot leven. 

Regie: Tessa Leuwsha
Donderdag 4 juli om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Vroeg verloren (VPRO)

In Vroeg verloren, de nieuwe documentaire van Tessa Louise Pope, onderzoekt schrijver en podcastmaker Liesbeth Rasker de gevolgen van het vroege overlijden van haar moeder. Hoe ga je om met de dood, het rouwen en het verlangen dat allemaal uit de weg te gaan? Wat gebeurt er als je je verdriet niet langer kan ontkennen?

In deze ontroerende documentaire praat Rasker met lotgenoten, familieleden en vrienden en duikt ze in dozen die talloze herinneringen bergen. Door het verleden te ontrafelen en niet langer het verdriet te ontkennen, weet ze steeds dichter bij haar moeder te komen.

Regie: Tessa Louise Pope
Donderdag 11 juli om 22.10 op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Dalton's Dream (VPRO)

De Jamaicaanse Dalton Harris wint in 2018 als eerste zwarte niet-Britse man de UK-editie van de populaire talentenjacht X-Factor. Zijn prijs: een lucratief platencontract bij het label van jurylid Simon Cowell. Vastberaden verhuist hij naar Londen om flinke stappen in z'n carrière als popartiest te zetten. Zijn geaardheid, waar op social media veel over wordt gespeculeerd, houdt hij voor het publieke oog verborgen. 

Maar de Engelse en Jamaicaanse media zijn onverbiddelijk en Dalton krijgt te maken allerlei speculaties over zijn seksuele voorkeuren en geestelijke gezondheid. Zijn artistieke vrijheid botst met de commerciële muziekindustrie en hij dreigt zijn platencontract te verliezen. Filmmakers Kim Longinotto en Franky Murray Brown volgden Harris vier jaar lang en maakten een ontroerende, maar hoopgevende documentaire over een zoektocht naar artistieke vrijheid, liefde en (zelf)acceptatie.

Regie: Kim Longinotto en Franky Murray Brown
Vrijdag 19 juli om 22.20 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl

Herman Brood: Kunst... begin drrr niet an (VPRO)

Je kunt je afvragen hoeveel documentaires er nog over Herman Brood gemaakt kunnen worden. Er is genoeg aanbod: of het nu gaat over zijn persoonlijke leven, zijn muzikale carrière of zijn grote nalatenschap. En vergeet niet de cultfilm over zijn band, The Wild Romance, die door een gretige zakenman (bijna) weer tot leven werd gebracht. Toch is dit de eerste film over Brood die vooral ingaat op zijn leven als beeldend kunstenaar.

Regisseur Gwen Jansen schetst een beeld van een minder bekende kant van Neerlands grootste rock 'n roll-icoon: de gevoelige kunstenaar, die in de rust van zijn atelier met relativering, humor en enorme daadkracht een grote hoeveelheid kunstwerken realiseert. Heftig is de scene waarin Brood een voorspellende situatie schetst die letterlijk het einde van zijn leven zou worden.

Regie: Gwen Jansen
Donderdag 11 juli om 20.30 uur op NPO 2 Extra, NPO Start en 2Doc.nl

The Kyiv Files (VPRO)

Wat doet het met je als je erachter komt dat de staat je jarenlang in de gaten hield? Regisseur Walter Stokman maakt in zijn docu The Kyiv Files een bijzondere reconstructie van enkele spionagepraktijken tijdens het Sovjetregime. Aanleiding is de openstelling van een KGB-archief in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Het zijn drie nogal uiteenlopende verhalen, die zich laten verbinden door paranoia en achterdocht. Stokman volgt een dissidente Oekraïense docent, een Nederlandse amateurspion en een Franse toerist die vijftig jaar geleden werd verraden door haar 'geliefde'. De laatste komt er via 'haar dossier' achter dat haar destijdse minnaar, een charismatische student uit Lviv, eigenlijk 'n Franssprekende KGB-agent was, die moest uitzoeken wat deze jongedame naar de Sovjetunie bracht.

Stokman spreekt ook een voormalige KGB-officier, die een boekje open doet over de methoden en reikwijdt van de Russische geheime dienst. 'Hoe minder je weet, hoe beter je slaapt,' belooft hij. 

Regie: Walter Stokman
Donderdag 25 juli om 22.10 uur op NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl